Sfeerfoto van korenfestival van de Bossche Maten van 2018. FOTO FRANS GOENÉ
Sfeerfoto van korenfestival van de Bossche Maten van 2018. FOTO FRANS GOENÉ Frans Goené

Shantykorenfestival De Bossche Maten springplank voor groot Oudenbosch' evenement

OUDENBOSCH - 11 augustus organiseert het shantykoor De Bossche Maten, uit Oudenbosch, op het plein voor, en in de tuin achter, brasserie Tivoli, haar derde shantykorenfestival. Het festival begint om 12uur en eindigt om 18uur. De toegang is gratis.

Het derde festival is nu nog een gezellig klein evenement, met een podium op het Jezuietenplein en een podium in de tuin van Tivoli. De komende jaren zou dat er anders uit kunnen gaan zien. Er is overleg tussen de Bossche Maten, de economische koepel Halderberge en de gemeente. Het idee is er een groot evenement van te maken met podia door het hele dorp. Er zullen dan wel 25 koren uitgenodigd kunnen worden.

Eerst maar proberen het succes van beide voorgaande edities trachten te evenaren, of zelfs te overtreffen. Aan de deelnemende koren zal het niet liggen. Vanuit Halderberge zijn dat de Kreekrakkers en de Markmakkers. Van verder weg zijn dat Stuurloos en Het Kraaiennest.

De Markmakkers is een zusterkoor uit Oudenbosch. Echte makkers, want ze verzorgen samen met de Bossche Maten het geluid. Mooie stemmen. De meesten zingen ook opera. Van hen kun je Altijd een kwinkslag verwachten tijdens een optreden.

De kreekrakkers uit Stampersgat is een nog jong koor, maar heeft een aanstekelijk repertoire. Probeer maar eens om niet mee te zingen. Het Kraaiennest uit Zevenhuizen is vooral een ‘mooi’ koor. Mooi zingen met dikke begeleiding van fluit, accordeons, gitaar en ritme. Ook draaien zij het roer niet om voor een eigen geschreven musical, zoals ‘De Overwintering op Nova Zembla’. Stuurloos uit Schiedam doet zijn naam eer aan. Leuke interactie met het publiek en ook een bijna-band als begeleiding. ‘Beweeglijk’ koor ook. ‘Geen wonder!’ beweren boze tongen: ‘Schiedam is toch de jeneverstad!’ Maar daar heeft het niets mee van doen. Er valt niet alleen te luisteren dus, maar ook te zien. De Bossche Maten, ook zelf een gezellig koor uiteraard, valt op door hun aparte repertoirekeuze. In enkele jaren is dat repertoire helemaal op zijn kop gezet. Tot genoegen van publiek en de maten zelf.

Het festival wordt om vijf uur afgesloten door Cool mc Finn, de regionaal bekende folk band uit Bergen op Zoom, die voor de gelegenheid de nodige seasongs ingestudeerd heeft.

Deze koren, samen met de ambiance van de tuin en het plein, garanderen een gezellige middag. Honger of dorst hoeft men bovendien niet te lijden. Daar staan de drie restaurants rondom het plein en bakker Nagelkerke borg voor. De Biecht, Het Proeverijtje en Tivoli hebben die dag specialiteiten op het menu. Tivoli heeft zelfs drie keuzemenu’s speciaal voor de gelegenheid samengesteld. Nagelkerke zorgt voor broodjes in het lunchpakket van de 140 zangers’.

Naast het genieten van de optredens is ook een bezoek aan de beroemde basiliek van Oudenbosch of aan de volkssterrenwacht Simon Stevin, de moeite meer dan waard.

Alle reden om op 11 augustus richting Oudenbosch te trekken.[l]