Zorg in de laatste levensfase

HALDERBERGE - Meneer V. verloor zijn vrouw na een ziekteperiode van twee maanden. Tot aan het moment dat de ziekte zich openbaarde, voelde zij zich kerngezond. Met behulp van vrijwilligers en de thuiszorg, heeft meneer V. zijn vrouw thuis kunnen verzorgen.

“Dat er vrijwilligers waren, heeft voor mij veel betekend. Natuurlijk in praktische zin maar ook emotioneel. Zij waren altijd beschikbaar om ‘luisterend oor’ te zijn. Ze lieten me praten als ik dat wilde. Dat heeft die periode zeker verlicht. En mooi was ook dat ze niet direct met zogenaamde oplossingen aan kwamen zetten. Want daar had ik helemaal geen behoefte aan. Ook na het overlijden van mijn vrouw heb ik nog een paar keer contact gehad met een vrijwilliger. Het was fijn om over die periode te kunnen praten met iemand die mijn vrouw gekend had en die ook onze laatste maanden had meegemaakt.”

Mensen die ernstig ziek zijn en niet meer zullen herstellen, willen vaak graag thuis of in een zoveel mogelijk daarop lijkende omgeving blijven om hier, samen met hun dierbaren, hun laatste levensfase af te sluiten. Van de familie vraagt dit veel inspanning, tijd en zorg. Op verzoek verlenen Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) hierbij zorg en ondersteuning.

In verband met het toenemend aantal hulpvragen zoekt VPTZ West-Brabant & Tholen nieuwe vrijwilligers, die bij de mensen thuis én binnen woonzorgcentra tijd beschikbaar willen stellen voor dit bijzondere werk. Vrijwilligers kunnen opgeroepen worden om te waken, naast het bed te zitten en aanwezig te zijn, overdag of ‘s nachts. Soms is een hand vasthouden voldoende, soms is een gesprek of een luisterend oor nodig, het is eigenlijk nooit van te voren te voorspellen.

Als VPTZ vrijwilliger ga je deel uitmaken van een professionele vrijwilligersorganisatie met warme en betrokken collega’s. Wij bieden een introductietraining en opvolgend nog veel meer deskundigheid bevorderende en interessante cursussen rondom de palliatieve zorg.

In het najaar van 2019 organiseren we een introductiecursus, verdeeld over twee woensdagen. Daarin word je wegwijs gemaakt in de wereld van de VPTZ. Wat wordt er verwacht van een VPTZ vrijwilliger? Past het bij je? Dat soort onderwerpen worden uitgebreid behandeld. Voorafgaand aan de cursus is er een informeel kennismakingsgesprek.

Voor meer informatie bel gerust met 06 514 980 69, of stuur een email naar info@vptz-westbrabanttholen.nl en neem een kijkje op onze website www.vptz-westbrabanttholen.nl.

Niemand zou in eenzaamheid hoeven te sterven, heeft u tijd en ruimte in uw leven om hier uw steentje aan bij te dragen? [l]