Het is iedere dag 'doedag' bij SC Gastel

OUD GASTEL - Zaterdag 10 augustus was de jaarlijkse ‘doedag’ waarbij zo’n 25 vrijwilligers de handen uit de mouwen staken om sportpark Blankershof, bij aanvang van het nieuwe seizoen, er weer piekfijn uit te laten zien. Jong en oud werkten eendrachtig samen aan allerlei klussen op en rond de velden, op de tribune en in de kleedkamers. De wekelijkse klusploeg van een aantal krasse VUT-ers is eveneens aanwezig. “Volgens mij bestaat onze klusploeg nu al zo' n 25 jaar. Er komen mensen bij er gaan mensen af en nu zijn we nog met een vaste kern van 3 over. We zouden eigenlijk 2 mensen erbij moeten hebben om de hoeveelheid van het wekelijks onderhoud allemaal aan te kunnen,” doet Alwie Akkermans een oproep. "Ik loop hier iedere dag rond en dinsdags en donderdags sluit ik aan bij de klusploeg," zegt Johan Akkermans. “Ja, een paar mensen erbij zou geweldig zijn."

Stille krachten, dat is waar ook een vereniging als SC Gastel op draait. "Het lastige voor ons als klussers is dat we door de hoeveelheid regulier onderhoud niet toekomen aan de extra klussen. In de herfstperiode zijn we bijvoorbeeld druk met bladeren ruimen, deze weken gaan we de velden weer uitzetten met belijning, het snoeien komt er weer aan en zo is er altijd weer iets wat de aandacht vraagt,” vult Alwie aan. Die extra klussen zijn bijvoorbeeld het opruimen zwerfafval en verwijderen van onkruid.

De openbaarheid van het park baart de voetbalvereniging wel enige zorg. Veel jeugd speelt op het kunstgrasveld buiten de verenigingsopeningsuren. SC Gastel juicht dit alleen maar toe. Dat is goed voor de bewegende jeugd. Echter sommigen beschouwen het sportpark en omgeving steeds meer als een ‘hangplek’ met als gevolg veel zwerfafval op en om de velden. Omdat het groenonderhoud naast het sportpark en op het terrein van de scholen niet onder de verantwoordelijkheid van de club valt en er achterstallig onderhoud is komt er veel onkruid ‘overgewaaid.’ Dit legt een extra druk op de klusploeg.
Voorzitter Adrie Doomen is verheugd met het zien van alle activiteiten op de doedag. "Ik ben trots op iedereen die zich hiervoor belangeloos inzet, prachtig om te zien dat er zoveel saamhorigheid is in onze mooi club. De doedag mag zeker geslaagd genoemd worden." [l]