Afbeelding
Foto:

Esmée (16) schrijft over leven met lyme

HOEVEN - Esmée uit Hoeven is 16 jaar en ik gaat naar het vijfde jaar van de havo. Sinds ongeveer twee jaar is ze gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme. Ze schreef een gedicht over leven met de ziekte waarmee ze hoopt anderen te helpen en een steuntje in de rug te geven.

DOOR VERA DE GEUS

Esmée was veertien toen ze onder andere last kreeg van duizeligheid, vermoeidheid, pijnscheuten en soms tintelingen in haar benen of armen. "In het begin vond ik het moeilijk om met mijn Lyme om te gaan en voelde ik me anders dan alle andere kinderen. Gelukkig heb ik nu genoeg mensen om me heen, waarbij ik me op mijn gemak voel en mezelf kan zijn", zo begint ze haar verhaal.

Klachten

"Een van de lastigste dingen aan de Lyme vind ik de afwisselende klachten", vertelt ze verder. "Terwijl ik de ene week last heb van vermoeidheid, heb ik de week daarna weer veel last van fel licht en hoofdpijn. Dat soort momenten van afwisselende klachten vind ik soms best moeilijk, omdat ik niet goed in kan schatten hoe ik me de volgende dag zal voelen of hoe sommige mensen op me reageren. Toch heb ik geleerd om vooral naar mezelf te luisteren, naar wat ik wil en wat op dat moment goed voelt. Ik probeer me dan in te beelden dat het voor andere mensen ook moeilijk is om zich in mij in te leven. Je kunt immers niet (altijd) van buiten zien hoe iemand zich van binnen voelt", aldus de jonge meid.

Schrijven

Esmée probeert een positieve draai te geven aan haar ziekte. "Ondanks alle onprettige klachten en afwisselende gevoelens probeer ik ook altijd uit iedere dag iets positiefs te halen. Al is het alleen maar het luisteren naar een mooi liedje. Door Lyme heb ik geleerd dat de kleine dingen in het leven er ook toe doen! Voor mij is het schrijven van verhalen of gedichten een manier om me door de moeilijke dingen in het leven te helpen. Dan probeer ik mijn gevoel zo goed mogelijk op papier te zetten en alles van me af te schrijven. Daarna voel ik me weer opgelucht, alsof er een gewicht van mijn schouders is gevallen", legt ze uit.

Gedicht

Ze schreef een gedicht over Lyme en wilde dit graag in de Halderbergse Bode delen. "Ik hoop dat ik met mijn gedicht veel mensen kan helpen of een steuntje in de rug kan geven, want we staan er zeker niet alleen voor", zo benadrukt ze. [l]

Teken

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo'n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.

Life is worth living for

When you're laying in the dark
and the thoughts tear you apart
You dream of a fantasy world
that remembers life is hard

When the day turns red
and you're angry because of the unfair
You remember all the days
when the light was still there

The day turns orange
and you're afraid of what might will be
The unknown, the unseen
The issues that will make you flee

Then follows yellow
The colour that is too bright
For me when the day begins
With frustration within my sight

But then comes green
and things seem to change
Maybe not always good
but a little strange

After green comes blue
The sadness awaits
But with sadness comes freedom
that will surprise you in your face

Purple means almost an end
To the pain and tournaments we went
We create wisdom and feel free
Because of the new light we see

Last comes white
With the purity and hope
Hope that we aren't alone
In our battle we cope

The day began with black
With the depression and fear
But we will get through it together
Through the difficulties we bear

Life get's better
Even though you cannot see
That the moments we're living for
Will eventually set us free

Esmée