Adrie van Straaten, de Keizer der Keizers
Adrie van Straaten, de Keizer der Keizers Toon Oomen

Handboogschieten: Adrie van Straaten van Gilde Sint Sebastiaan wordt Keizer der Keizers

OUDENBOSCH - In het Markiezaat, de Gildenkring van de West-Brabantse schuttersgilden, zijn naast de koningen, ook enkele keizers actief met de handboog. Om de twee jaar wordt bij elk Gilde gestreden om de koningstitel.

Op een paal van 12 meter hoogte is een zgn. vogel (houten symbool) geplaatst. De schutter die met de handboog de vogel van de paal af schiet, mag zich voor de komende twee jaar Koning van dat Gilde noemen. Bij Sint Sebastiaan in Oudenbosch is dat thans Kees Wagemakers. Als een Gildelid drie maal koning is geweest, wordt hij tot Keizer benoemd. In Oudenbosch lukte dat, sinds de oprichting van het Gilde in 1525, slechts twee personen. Adrie van Straaten mag zich de tweede keizer met de handboog van het Gilde Sint Sebastiaan noemen. In het hele Markiezaat zijn alles bij mekaar slechts vijf keizers.

Koning en keizers
Vorige zondag kwamen in Rijen de koningen en keizers van het Markiezaat bijeen om hun krachten te meten. De schutters, die de vogel het beste raakten kregen de titel Koning der Koningen resp. Keizer der Keizers. Na 86 schoten lukte het Adrie van Straaten de vogel naar beneden te krijgen. Hij werd dientengevolge uitgeroepen tot Keizer der Keizers van het Markiezaat. Het bijbehorende schild ging dus naar Oudenbosch.

De wedstrijden met de kruisboog om het koningschap zijn op 28 september. Jan Oomen veroverde vorig jaar in deze categorie de keizerstitel, toen hij voor de derde keer de koningstitel behaalde. De als tweede geƫindigde Diny Wagemakers, mag sinds die tijd de honneurs voor de koning van het Gilde Sint Sebastiaan waarnemen in deze categorie.

Mensen, die belangstelling hebben in deze takken van sport, dan wel interesse hebben in de overige activiteiten van het Gilde zij van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen met de Deken-Schrijver Toon Oomen (0165) 541930. [l]