De Gidsen van Saint Louis op de steiger. FOTO DE BONTH VAN HULTEN
De Gidsen van Saint Louis op de steiger. FOTO DE BONTH VAN HULTEN De Bonth van Hulten

Gidsen Saint Louis op de steiger van de Kapel

OUDENBOSCH - Op uitnodiging van restauratiespecialist De Bonth van Hulten mochten de Gidsen van Saint Louis een kijkje nemen op de steiger die momenteel rondom de Kapel wordt gebouwd. En hoewel enkele van de Gidsen last hebben van hoogtevrees lieten ze deze kans niet voorbij gaan. Eenmaal boven op de steiger kregen de Gidsen bekwame uitleg over de restauratie van koepel en dak.

De koepel en het dak van de Kapel van Saint Louis worden momenteel ingrijpend gerestaureerd. Om dit mogelijk te maken is het nodig om binnen en buiten een steiger te bouwen. Die steiger is een bouwwerk op zich. De Gidsen van Saint Louis volgen de restauratie van ‘hun’ kapel nauwkeurig. Zij waren dan ook blij verrast met de uitnodiging van aannemersbedrijf De Bonth van Hulten om de steiger op te gaan. Zo konden zij van dichtbij de staat van de koepel bekijken. Gelukkig hoefden de Gidsen green trappen te beklimmen. De steiger heeft namelijk een lift. Die bracht de Gidsen snel op zo’n 20 meter hoogte. Door de hoge ligging van de Kapel heb je vanaf die hoogte een magnifiek uitzicht over West-Brabant. Eenmaal boven kregen de Gidsen deskundige uitleg van de verantwoordelijke projectleider. Deze gaf tekst en uitleg over de manier waarop de aannemer te werk gaat bij de restauratie van een Rijksmonument als de Kapel. Erg indrukwekkend en zeer interessant. Voor de Gidsen een mooie gelegenheid om nog meer te weten te komen over de manier waarop de Kapel is ontworpen en gebouwd. En om er achter te komen dat de bouw van de koepel in 1889 een waar huzarenstukje is geweest.

Rondleiding
De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke zaterdagmiddag en zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 open voor publiek. De toegang is gratis. Wilt u meer weten over Saint Louis? Boek dan een rondleiding. Dat kan ook buiten de reguliere openingstijden. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl [l]