Le jeune Ahmed in Filmtheater.
Le jeune Ahmed in Filmtheater.

Filmtheater Fanfare vertoont Le jeune Ahmed en The reader

OUDENBOSCH - De vorige film die we van de gebroeders Dardenne vertoonden was La fille inconnu (8,07) uit 2016. Maar ook Deux jours, une nuit (7,71 in 2014), L’enfant (7,68 uit 2006) en Le fils (7,42 uit 2008) waren bij Fanfare te zien. We mogen ons dus fans noemen en we zien ook bij ons publiek een stijgende waardering voor hun films.

Le jeune Ahmed: donderdag 5 september 20.15 uur. De 13-jarige Ahmed radicaliseert, dat is duidelijk wanneer hij zich fanatiek gelovig gedraagt. Dat tot groot ongenoegen van zijn omgeving waar zijn gedrag tot wanhoop leidt, omdat die de jongen niet meer herkent: zijn moeder weet zich geen raad met de ruzies die ontstaan met haar, zijn zussen en Ahmed. Zijn leraren maken zich grote zorgen vanwege de extremistische interpretaties van de Koran. Dan loopt het uit de hand.... De waaromvraag laten Jean-Pierre en Luc Dardenne links liggen. Ahmeds radicalisering is een feit wanneer de film begint: het gaat de Dardennes om het pad dat hij vanaf daar aflegt.
België 2019. Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne. Duur: 84’. Met: Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Olivier Bonnaud e.a. De film wordt zonder pauze vertoond.

The reader
In samenwerking met de Bibliotheek VANnU hervertonen we The reader (9,04) op de ‘Wereld Alfabetiseringsdag’. De film is zonder pauze maar met een inleiding door Yvonne van Egmond.
Zondag 8 september 14.00 uur. Michael Berg van 15 wordt, op straat ziek geworden, opgevangen door de veel oudere Hanna. Helemaal onverwacht beginnen ze een hartstochtelijke affaire. Op een dag verdwijnt Hanna uit zijn leven en richt Michael zich op een nieuwe toekomst. Jaren later, Michael studeert dan rechten, komen ze elkaar opnieuw tegen: Hanna staat terecht voor misdaden die ze in een concentratiekamp gepleegd zou hebben. Maar als het proces vordert, ontdekt hij een geheim dat het leven van beiden zal veranderen. Het semi-biografische boek ‘Der Vorleser’ van Bernhard Schlink (de eerste Europese roman die de nummer1-positie op de New York Times Bestseller List bereikte) is veel gelezen en de drie hoofdonderwerpen van de film zijn alle erg aansprekend: een onmogelijke liefde, het trauma van ongeletterdheid en de gevolgen van oorlogsdaden.
Verenigde Staten 2008. Regie: Stephen Daldry. Duur: 123’. Met: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz e.a.
Verwacht: do 12 september: The biggest little farm (Chester) 20.15 uur.
Vertoningsadres: Utopiazaal Markland College, Pagnevaartweg 7, 4731 AA Oudenbosch. www.filmtheaterfanfare.nl [l]