Vrijdag Dorpskwis in Oud Gastel

OUD GASTEL - Saamhorigheid, sociaal, samenleving, eenzaamheid, verbinding, tolerantie en nog veel meer van deze gedachten hebben de "Kiwanisclub Roosendaal" en "Gastels Belang" er toe gebracht om een Dorpskwis Oud Gastel (DKOG) te organiseren op vrijdag 13 september.

Om de saamhorigheid te vergroten in een samenleving, in dit geval de samenleving in Oud Gastel, organiseren de eerder genoemde partijen een Dorpskwis (niet te vergelijken met een pubquiz of iets dergelijks).
Groepen /clubs/teams van ongeveer 20 personen kunnen zich aanmelden voor deelname.
Deze groepen krijgen op een avond ongeveer 250 vragen voorgeschoteld (met de subvragen bereiken we wel de 500 antwoorden) die betrekking hebben op Oud Gastel toen en nu, over sport, over algemene kennis en vele andere onderwerpen. Daarbij moeten een aantal doe-opdrachten tijdens die avond uitgevoerd worden.
Tussen 18.00 uur en 23.00 uur zijn de groepen bezig vanuit een thuishonk om zo veel mogelijk antwoorden te geven en de opdrachten tot een goed einde te brengen.
We zien samenwerking in de groepen maar veelal zullen ook de netwerken gebruikt gaan worden.

Mysterie guest
Een van de opdrachten is de "koppeling" van een mysterie guest aan elke groep. Deze mysterie guest is een van de ouderen die door de plaatselijke bond van ouderen zijn geselecteerd. Gedurende de avond zijn ze op het thuishonk van de groep waar ze, buiten dat ze kunnen worden ingezet voor hun kennis en vaardigheden, schromelijk verwent moeten worden, waardoor de groep/het team extra punten kan scoren. Natuurlijk is er gedacht aan vervoer. in eerste instantie natuurlijk door de groep zelf maar mocht dat niet kunnen, immers die avond is het voor de groepen verboden om gebruik te maken van gemotoriseerd vervoer, staat Arriva (de bus onderneming in Brabant) ons ter zijde.
De gemeente Halderberge, waarvan Oud Gastel deel uit maakt heeft ook aangehaakt. zij bieden de mysterie guests een koffietafel aan die voorafgaand aan de kwisavond plaats zal vinden.
Er hebben zich 62 teams ingeschreven. Samen met de organisatie zijn dus pakweg 1300 mensen die avond bezig. Op een inwonertal van nog geen 7000 inwoners geen sinecure vinden wij.

Activiteiten
Op de weg naar de kwisavond zijn er verschillende activiteiten geweest om de inwoners van Oud Gastel te enthousiasmeren, te laten proeven aan gezonde strijd, verwachtingen te wekken voor een geslaagde avond en vooral bij elkaar te komen om straks met een prijs weg te kunnen gaan.
Er zijn prijzen aan verbonden. niet voor personen maar voor goede doelen. Zo moet iedere groep aangeven voor welk goede doel ze strijden. Dat kan een algemeen maatschappelijk doel zijn, maar ook de eigen vereniging.
Een van de grootste prijzen is een donatie aan Villa Pardoes. Samen met de basisschool die aangehaakt heeft voor het grotere doel zal uiteindelijk € 15.000 overgemaakt kunnen worden aan "Villa Pardoes".
De school heeft middels een sponsorloop veel geld bij elkaar gebracht.
Particulieren en middenstand hebben de nodige financiën dus weten op te brengen. Daarbij moeten we waardering hebben voor de vele vrijwilligers die al meer dan een halfjaar bezig zijn met de organisatie.
De allergrootste prijs is wel het verbinden van mensen in een samenleving, het betrekken van jongeren door de vraagstelling, het betrekken van jongeren en
We verwachten een zinderende avond met veel plezier voor alle betrokkenen. [l]