Jubileum Geduld Vangt Vis 1959-2019

HOEVEN - In augustus 1959 hadden Jan van Nijnatten, Antoon van Oers, Martien de Jong en Ries de Weert het idee om een hengelsportvereniging op te richten. De daad bij het woord gevoegd en een vergadering werd georganiseerd. Er waren 14 belangstellende aanwezig. Dit was niet voldoende om een vereniging op te richten dus de heren zijn op de fiets op zoek gegaan naar de resterende 7 leden. Want, men moest minimaal 21 leden hebben om een vereniging op te richten. Dat lukte, vanaf dat moment was er een hengelsportvereniging in Hoeven.

Nu, 60 jaar later is het ledenbestand uitgegroeid naar 859 leden, inmiddels de grootste binnen de Gemeente Halderberge.

In die periode werden de Zandwiel, Brillewiel en Hartwiel verpacht aan enkele mensen die daar met netten en fuiken mochten vissen. In 1971 werd de Zandwiel vergroot onder het motto 'gooi dat waardeloos rietveld eruit'. Zo gezegd zo gedaan, en de klus werd geklaard.

Natuurlijk moest ook het financiƫle gedeelte ingevuld worden, maar ook dit werd opgelost. Het ledenaantal liep gestaag op, maar rond 1990 was er weer een daling merkbaar. Voor het toenmalige bestuur (waarvan er nog steeds 2 actief zijn) weer werk aan de winkel. Er werd een plan gepresenteerd om de Wielen uit te baggeren en waarin dien nodig nieuwe beschoeiing te realiseren. Zelf hadden ze geen geld om dit te financieren maar met de hulp van Waterschap Brabantse Delta en Staatsbosbeheer werd het gerealiseerd. Vele uren van fanatieke vrijwilligers hebben hieraan bijgedragen, met het resultaat dat de Wielen weer op diepte waren en netjes ingericht werden.

Al snel werd duidelijk dat dit niet voor niets was geweest de vangsten werden beter en beter. Het ledenaantal liep sterk op naar thans 859.

Uitgebreid vieren

Het 60 jarig bestaan gaan we daarom uitgebreid vieren. De activiteiten worden verspreid over drie weekenden.

Op 14 september gaan we met een groot aantal leden vissen in Nijnsel, waar we visvijver De Vossenkuil hebben afgehuurd.

Op 21 september wordt er van 8.00 uur tot 11.30 uur een koppelwedstrijd gevist in de Zandwiel. Waarop later die dag vanaf 16.00 uur een feestmiddag/avond is georganiseerd. Op de middag /avond worden de jubilarissen gehuldigd, en tevens worden de prijzen van de wedstrijden uitgereikt.

Als totale afsluiting is er op zondag 29 september een viswedstrijd in de vijver van Bosbad Hoeven voor het Hoevens kampioenschap.[l]