Ronald en Brenda van Heijningen staan aan het roer van Hoeven aan de Kook. Ook dochtertje Ziva is nu al graag in de (speel)keuken te vinden. FOTO VERA DE GEUS
Ronald en Brenda van Heijningen staan aan het roer van Hoeven aan de Kook. Ook dochtertje Ziva is nu al graag in de (speel)keuken te vinden. FOTO VERA DE GEUS Foto: Vera de Geus

Kookliefhebbers nu al in de ban van Hoeven aan de Kook

HOEVEN - Kookliefhebbers uit Hoeven hebben nu al een dikke streep in hun agenda staan op zaterdag 2 november. Dan wordt er gekookt én gegeten tijdens de derde editie van Hoeven aan de Kook. Dat het een populair event is, blijkt wel uit het feit dat er zich nu al meer kookkoppels dan ooit hebben aangemeld. Organisatoren Ronald en Brenda van Heijningen halen zich nogal wat op de hals om zoveel mensen een mooie en verrassende avond te bezorgen, maar dat hebben zij er graag voor over.

DOOR VERA DE GEUS

Ronald en Brenda zijn vaak in de keuken te vinden. Gerechten uitproberen, gezellig samen koken en genieten met vrienden of familie. Dat is wat ze het liefste doen. Brenda had van collega's enthousiaste verhalen gehoord over een dergelijk event in Loon op Zand en wilde dat dolgraag ook in Hoeven bewerkstelligen. In november 2017 beleefde Hoeven aan de Kook haar première. Het werd een groot succes. Ze konden dan ook bijna niet anders om Hoeven aan de Kook in 2018 een vervolg te geven. De deelnemers trokken alles uit de kast om hun (onbekende) gasten een mooi gerecht voor te zetten. "Dus natuurlijk konden we niet anders dan doorgaan. We hebben tijdens de laatste editie maar meteen de nieuwe datum bekend gemaakt", zegt Ronald lachend.

Tafelgenoten
Hoeven aan de Kook is een culinair event met op één avond een hele hoop verrassingen, zowel qua gerechten als qua tafelgenoten. 'Het laat zich het best omschrijven als een walking diner met een twist. Vaak ga je bij een walking diner eten in verschillende restaurants, maar bij de Hoevense variant ga je eten bij dorpsgenoten thuis. Als deelnemer moet je ook één gang koken voor mensen die bij jou aanschuiven. Het leuke is ook dat je van tevoren niet weet wat en bij wie en met wie je gaat eten. Ook weet je tot het moment dat de voordeurbel gaat niet wie er bij jou komen eten. Inmiddels hebben zich al maar liefst 36 stellen aangemeld. Er is dus nog ruimte voor 14 andere koppels die samen willen koken. "Het mogen (echt)paren zijn, maar je ziet allerlei samenstellingen", vertelt Brenda. "Twee vriendinnen, twee vrienden, schoonmoeder en schoondochter, buren, noem maar op. Er zijn eigenlijk maar een paar vereisten om deel te kunnen nemen; Je moet in verband met de logistieke planning binnen twee kilometer van de kerk wonen, je moet van lekker eten houden, je moet een beetje kunnen koken en je moet vooral van gezelligheid houden." Qua leeftijd komt echt alles voorbij, aldus Ronald. "Jonge gasten die samen koken tot een echtpaar van rond de tachtig. Je kunt je voorstellen wat voor voor bijzondere gesprekken dat oplevert die zonder Hoeven aan de Kook nooit zouden plaatsvinden."

Twee stellen, één keuken
Om deelname nog makkelijker te maken heeft de organisatie besloten dat er ook door twee stellen vanuit één keuken gekookt mag worden. "We hoorden zo vaak dat mensen graag mee willen doen, maar dat zij niet over een keuken in Hoeven beschikten, omdat bijvoorbeeld een van de partners met een vriendin kookt. Nu hoeft dat ook geen belemmering meer te zijn!", zeggen beiden.

Concept
Koppels die zich aanmelden krijgen ongeveer twee weken van tevoren te horen of zij een voor- hoofd- of nagerecht mogen maken. Op de dag zelf kunnen ze 's middags de gekozen wijn en amuse ophalen. Gedurende de avond, krijgen zij steeds een enveloppe zodat ze weten op welk adres ze zich mogen melden voor de volgende gang. "We zetten er bewust geen namen op om de verrassing groter te maken. Na elke gang ligt er voor elk koppel een nieuwe enveloppe klaar met daarin het volgende adres. Je eet dus op drie locaties, met steeds vier andere mensen aan tafel. Tussen elke gang is er steeds een kwartier tijd om van a naar b te verplaatsen." [l]

Meld je onder vermelding van namen, adres en eventuele voedselallergieën aan via hoevenaandekook@hotmail.com. De kosten zijn 40 euro per koppel en hiervoor krijg je twee van de drie gangen (de derde kook je zelf), een amuse, vier flessen wijn voor bij jouw gerecht en de afsluitende borrel bij het Hart van Hoeven.