Fagus sylvatica Pendula of Treurbeuk een van de vele monumentale bomen in het arboretum. FOTO FRANK VAN ANDEL
Fagus sylvatica Pendula of Treurbeuk een van de vele monumentale bomen in het arboretum. FOTO FRANK VAN ANDEL Frank van Andel

Botanische Tuin Arboretum tijdens Open Monumentendagen open

OUDENBOSCH - In het weekend van 14 en 15 september is de tuin gratis te bezoeken. In het kader van open monumentendag zijn er tal van leuke en leerzame activiteiten te beleven.

Op zondag presenteren we de 'tuin als laboratorium'. Jong en oud kunnen kennis maken met bijzondere wetenswaardigheden van de wereld van bomen en planten.

Vanwege monumentendagen krijgen de monumenten van het arboretum extra aandacht. Twee daarvan zijn de monumentale Treurbeuk uit 1840 en het entreegebouw. Het laatste is de voormalige bakkerij van de paters Jezuïeten, een rijksmonument, in 1890 gebouwd door Nico Molenaar, leerling van de beroemde architect Pierre Cuypers. Het gebouw is tussen 2004 en 2009 o.a. met vrijwilligers verbouwd en gerenoveerd.

Exposities

In de theekoepel laat Marianne de Wit haar oeuvre keramiek zien tijdens de Open Monumentendagen. De expositie is zowel op zaterdag 14 als zondag 15 september te zien.

Mieke Aarsen exposeert in september haar oeuvre Natuur. Na een lange zoektocht van uitproberen, heeft ze voor acryl gekozen vanwege de vele mogelijkheden. Zij maakt gebruik van allerlei manieren om structuur te creëren. Mieke is elke zondag aanwezig.

Expositie van het oeuvre van Joop van Rijsbergen, Beeldend kunstenaar. De in 2005 overleden beeldend kunstenaar, Joop van Rijsbergen, was van 1987 tot 2005 vrijwilliger van de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. In de dichtbij het arboretum liggende Kunsthal is de expositie zaterdag 14 en zondag 15 september van 14.00-17.00 uur open.[l]