Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente Halderberge kampt met tekort van zeven ton

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge heeft een tekort van 689.436 euro. Het tekort wordt uit de algemene reserve, oftewel de spaarpot van de gemeente, gehaald. Dat blijkt uit de najaarsnota.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG

Het college is geconfronteerd met behoorlijke financiƫle tegenvallers. Voor het college van B&W betekent dit werk aan de winkel. Zij is druk aan de slag gegaan om de ontstane tekorten verder te analyseren. Tegelijk wordt er ook gekeken welke mogelijkheden er voor de toekomst zijn om het tekort op te vangen.

Tekort

Halderberge heeft niet alleen te maken gehad tegenvallers. Uit het Gemeentefonds kreeg de gemeente 317.000 euro meer uitgekeerd dan geraamd. Echter de afvalstoffenheffing, programmakosten Werkplein Hart van West-Brabant, WMO en Jeugdzorg hebben de gemeente ruim een miljoen meer gekost dan was begroot. Het tekort is daarom 689.436 euro.

Hogere zorgkosten

Jan Mollen, wethouder Financiƫn meent dat vooral de hoge zorgkosten een probleem vormen. Dat is overigens niet een probleem dat snel kan worden opgelost. "We worden, net als vele andere gemeenten, geconfronteerd met hogere kosten. Deze kosten zitten met name in hogere zorgkosten. Dit is een ontwikkeling waar we ook de komende jaren rekening mee moeten houden. We blijven als gemeente zorgen voor goede zorg voor onze inwoners. Aan de andere kant gaan we kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we ondanks deze hogere kosten wel een sluitend financieel plaatje kunnen krijgen voor nu en in de toekomst."

Toekomst

Doordat het college flink aan de slag is gegaan om het tekort op te lossen en ook meteen te kijken naar hoe het in de toekomst kan worden voorkomen, is haar verwachting positief. De toekomst ziet het college wat rooskleuriger. Vanaf 2020 verwacht men namelijk weer een overschot op de begroting. Voor 2020 is dat 248.000 euro, voor 2021 719.000 euro, voor 2022 817.000 euro en voor 2023 667.000 euro.

De najaarsnota 2019 wordt op donderdag 24 oktober door de gemeenteraad behandeld. Op donderdag 7 november neemt de raad een besluit over de begroting 2020. [l]