Prachtige zaadkegel van een van de Magnolia's. FOTO FRANK VAN ANDEL
Prachtige zaadkegel van een van de Magnolia's. FOTO FRANK VAN ANDEL Frank van Andel

Kom in de herfst naar de Botanische Tuin Arboretum

OUDENBOSCH - De herfstmaanden zijn ideale momenten om het Arboretum te bezoeken. De grote verscheidenheid aan vruchten en zaden die de bomen in deze tijd van het jaar laten zien, de diversiteit aan kleuren van bomen en struiken en niet te vergeten het heerlijke gevoel van struinen door het afgevallen blad. Het zijn allemaal elementen die een heerlijke wandeling door het Arboretum Oudenbosch tot fijne middag leiden.

Natuurlijk kunt u dan tevens de wandeling “Beter met Planten” al dan niet aan de hand van de brochure doen. Ook voor de kinderen is er een wandeling en/of speurtocht naar de zeventien kabouters of de zoektocht naar je eigen boom uit de Keltische Bomen Horoscoop. Aan de balie treft u de brochures.
In het arboretum is de rondleidersgroep in het afgelopen jaar volop bezig geweest met het voorbereiden van dit jaarthema, "Beter met Planten". Iedere rondleider heeft een keuze gemaakt om één of meerdere bomen, struiken of vaste planten in de tuin aanwezig te onderzoeken in de literatuur over het gebruik als geneesplant. Het thema is dit jaar in de rondleidingen het hoofdthema evenals in alle andere activiteiten en in het wandelboekje. In de tuin wordt dit thema en de rondleidingen ondersteunt door injectiespuiten op de naambordjes van de in het wandelboekje voorkomende bomen en planten.
Zoekt u als ouders of grootouders naar een passende ontspanning voor (klein)kinderen? De tuin heeft enkele speurtochten zoals: De kabouterspeurtocht is voor de kleinste kinderen heel erg leuk en voor de grotere kinderen en volwassenen is er zoektocht naar je eigen boom uit de Keltische Bomenhoroscoop. Aan de balie ontvangt u ter leen de plattegrond van de speurtochten. Voor de beschrijving van de betreffende bomen betaalt u slechts € 0,50.

Expositie
In oktober exposeert Anky Fokkema op de etage van het toegangsgebouw haar oeuvre schilderijen met als titel “Biesbosch in Acryl”. Het werk van Anky is over het algemeen vrolijk. Het zijn de ene keer bloemen, dan weer dieren, mensen, de natuur. Onderwerpen die haar genoeg inspiratie geven. Zij schildert impressionistisch, expressionistisch en figuratief abstract. Eerst in aquarel en de laatste tijd in acryl op papier en doek. De schilderijen zijn soms opgebouwd uit meerdere transparante verflagen of een dekkende pasteuze laag met een vlotte penseelstreek. Anky exposeert regelmatig alleen of met andere kunstenaars. [l]