De Variant start nieuw
seizoen met overwinning

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant uit Oudenbosch speelt dit seizoen inmiddels voor de achttiende keer in haar geschiedenis in de tweede klasse van de nationale competitie. Vorig jaar speelde De Variant nog in de eerste klasse, maar het lukte de Oudenbossche dammers niet om zich te handhaven. In de tweede klasse kan De Variant weer voor de titel en promotiekansen spelen.

Op papier zou dat moeten lukken, aangezien De Variant in deze tweede klasse gemiddeld de hoogste rating heeft. Maar dat die rating lang niet altijd maatgevend is, bleek gisteren wel tijdens de wedstrijd tegen het tweede (jeugdige) team van Brainsport Eindhoven. De Variant had op alle borden een speler met een hogere rating (730 versus 1021) en de wedstrijd werd weliswaar met 7-13 door De Variant gewonnen, maar erg overtuigend was het niet.

Rob van Lien opende de wedstrijd met een overwinning voor De Variant. Hij speelde tegen één van de jongste spelers van Brainsport: Alexey Isupov. De partij leek remise te worden, maar Rob speelde het eindspel toch naar winst toe. Brainsport Eindhoven sloeg vrijwel direct terug door een verrassende overwinning van routinier Piet van Erp op Daniëlla de Vos. Vervolgens nam De Variant enige afstand met overwinningen van Franklin Denissen en Roland Coray, maar het Eindhovense tiental kwam toch nog terug na een remise van Jozef Donkers tegen Mark Klaassen en een winstpartij van jeugdspeler Yaroslav Gilevych op Mark de Wolf. De stand was op dat moment 5-7 en het was nog ongewis hoe de laatste vier partijen zich zouden gaan ontwikkelen. Jan de Wolf had een spannende stand op het bord tegen Tanya-Marie Cnossen, die ongelukkigerwijs een winnende damcombinatie over het hoofd zag. Vervolgens koos de Eindhovense jeugdspeler voor een verkeerde afwikkeling en konden de spelers van De Variant in hun handen knijpen dat Jan alsnog won. Ondertussen speelde de tegenstanders van Hans Bomgaars en Johan Konings keurig remise, waarmee de winst voor De Variant een feit was, maar het had op dat moment net zo goed 9-9 kunnen zijn. Martin de Wolf was als laatste nog bezig tegen Oleksandra Chumachenko, Nederlands kampioen bij de meisjes in de categorie tot en met 10 jaar. Martin had een zware middag en kon pas in het late middenspel enig voordeel op het bord krijgen. Oleksandra overzag vervolgens in het eindspel de remisekansen, waarna Martin de partij in winst kon omzetten. Daarmee eindigde de wedstrijd met enigszins geflatteerde cijfers in 7-13 voor De Variant.

Braisport Eindhoven 2-De Variant 7-13

O.Chumachenko (617)-Martin de Wolf 0-2

T.M.Cnossen (792)-Jan de Wolf (1156) 0-2

W. Cnossen (984)-Hans Bomgaars (1085)1-1

J.Donkers (847)-Mark Klaassen (1033) 1-1

P.van Erp (884)-Daniella de Vos (1023) 2-0

Y. Gilevych (679)-Mark de Wolf (1020) 2-0

A. Ovsyanko (506)-Franklin Denissen (1020) 0-2

D. Shulepova (531)-Johan Konings (988) 1-1

A. Isupov-Rob van Lien 0-2

D. Shcherbatyuk-Roland Cora (812) 0-2[l]