Concert West Brabants Gemengd Koor goed bezocht

OUDENBOSCH - Zondag 6 oktober verzorgde het West Brabants Gemengd Koor het 30e Amnesty Benefietconcert in de kerk aan Fenkelstraat in Oudenbosch.

Deze relatief kleine en intieme ruimte leende zich uitstekend om de ingestudeerde liederen voor een meer dan aandachtig publiek, dat de kerk zo goed als helemaal vulde, ten gehore te brengen. Dirigent Christ Vergouwen en pianiste Hetty Sponselee zorgden ervoor dat het koor in een drietal delen met passie de liederen ten gehore bracht. Ook als eerbetoon aan een onlangs plotseling overleden koorlid. De aanwezige toehoorders beloonden het koor met lang applaus. In het bijzonder na de uitvoering van het Zulu vrijheidslied Siyahamba, vaak gezongen om de strijd van Nelson Mendela te gedenken om vrijheid en burgerrechten voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika.

Toespraken

Het programma bood ook ruimte aan sprekers om op het thema vrijheid in te gaan in korte toespraken.

De voorzitter van Amnesty Halderberge, de heer Meijer, verhaalde in zijn openingswoord dat de eerste Perzische koning Cyrus al in de 6e eeuw voor Christus mensenrechten had laten graveren in spijkerschrift op een kleicilinder. Een kopie hiervan bevindt zich bij de Verenigde Naties.

Vrijheid

Burgemeester mevrouw Vonk-Vedder sprak over het thema van deze middag: Vrijheid. Wij kunnen, zei ze, in vrijheid kiezen en zelf bepalen wat goed is voor ons en onszelf. Dat konden we doen, toen in oktober 1944 een einde kwam aan de onvrijheid in ons land. Maar de vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat moet worden beschermd en gekoesterd. Samen met de kinderburgemeester was ze op een congres geweest waar aan de orde kwam hoe in de toekomst, als er geen ooggetuigen meer zijn van de bevrijding, vorm gegeven kan worden aan de herinnering van de onvrijheid en de verworven vrijheid. Gemeentelijk zal er bij de 4/5 mei viering in 2020 met een fietstocht en bevrijdingsmaaltijd aan herinnerd worden.

De secretaris van Amnesty Halderberge, de heer Coret, noemde zeven soorten mensenrechtenschendingen, zoals martelingen, wapenhandel en oorlogsmisdaden, waartegen de internationale vereniging zich verweert.

Pianiste Hetty Sponselee vertolkte solo de pianoversie van het muziekwerk van Astor Piazola: Oblivion (verontachtzaming). Het is een ode aan de vrijheid die niet vergeten mag worden, maar juist moet worden doorgegeven.

Het concert was gratis. Ter ondersteuning van Amnesty was een bijdrage voor het werk in de Halderbergse regio mogelijk tijdens een in de pauze gehouden de collecte.

Na afloop was er nog een drukbezocht samenzijn van bezoekers, koorleden en mensen van de Protestantse gemeente in de Pastorije.[l]