Bijeenkomst Genealogiegroep van 'Het Land van Gastel'

OUD GASTEL - Op woensdagavond 13 november organiseert ‘Genealogiegroep Oud Gastel’, een werkgroep van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’, in samenwerking met de ‘De Nederlandse Genealogie Vereniging’ (NGV), een bijeenkomst in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Tijdens deze bijeenkomst staat het maken van een keuze uit de vele stamboom-programma’s, die beschikbaar zijn, centraal. Voor een beginnende genealoog is het moeilijk om te kiezen uit de veelheid van mogelijkheden. En als je dan eenmaal hebt gekozen, is het weer moeilijk om naar een ander programma over te stappen.

Twee deskundigen, Frans Roelvink en Jan Schnitker, komen op deze informatieavond aan het woord. Zij zijn beiden lid van de ‘Nederlandse Genealogie Vereniging’, de grootste genealogische vereniging van Nederland, die volledig op vrijwilligers draait.

Frans Roelvink is secretaris van afdeling West en Midden Brabant (WMB). Hij voert al meer dan 30 jaar genealogisch onderzoek uit en heeft veel ervaring opgedaan met archieven in West-Brabant. Jan Schnitker is ook vrijwilliger bij de NGV en is actief als één van de regionale helpdeskmedewerkers van de afdeling WMB.

Tijdens de informatieve bijeenkomst op 13 november bespreekt Frans Roelvink de verschillende computerprogramma’s en vertelt over de voor- en nadelen daarvan. Na de pauze gaat Jan Schnitker dieper in op zowel het gratis programma ‘Aldfaer’ als het meer geavanceerde programma ‘GensDataPro’.

‘Genealogiegroep Oud Gastel’ bestaat inmiddels anderhalf jaar en komt elke maand samen in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’. De groep is anderhalf jaar geleden opgericht door Jos Kepers van Heemkundevereniging ‘Het Land van Gastel’ in samenwerking met de genealogiegroep Zevenbergen met o.a. Ebo Roek en Wim Lock.

‘Genealogiegroep Oud Gastel’ geeft geen cursussen, maar organiseert samenkomsten om van elkaar te leren. Inmiddels bestaat de groep uit een mooie mix van beginnende en ervaren genealogen, die elkaar goed aanvullen en inspireren. Iedereen is vrij om op een eigen manier zijn of haar stamboom in te vullen. De problemen die daarbij ontstaan, worden samen opgelost.

Het staat iedereen vrij om kennis te komen maken met de groep; men zal u graag nadere informatie geven. De datums waarop de Genealogiegroep haar bijeenkomsten heeft, staan vermeld op de website van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ onder het kopje ‘Agenda’. De avonden zijn altijd op een woensdag en beginnen om 19.30 uur.

Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’ vindt u op Dorpsstraat 50 in Oud Gastel. De koffie staat er op woensdag 13 november a.s. klaar vanaf 19.00 uur. [l]