De Variant verliest van Heijmans Excelsior II

OUDENBOSCH - Damvereniging De Variant uit Oudenbosch heeft in de derde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) wederom de wedstrijd verloren. Ditmaal waren de dammers van Heijmans Excelsior II uit Rosmalen te sterk voor het Oudenbossche tiental. De Variant staat nu op een enigszins teleurstellende zesde plaats in haar klasse.

Bij aanvang van de wedstrijd was al duidelijk dat De Variant het niet gemakkelijk zou krijgen tegen Heijmans Excelsior II. Het team uit Rosmalen was sterk bezet met ervaren spelers als Radj Balak, Gijs voor de Poorte, Soender Kalpoe en Ties Slagter. De Variant miste daarentegen twee ervaren spelers. Jan Kerkhofs en Mark Klaassen waren deze wedstrijd helaas verhinderd.

De Variant begon de wedstrijd met een comfortabele voorsprong. Na remises van Rob van Lien, Daniëlla de Vos en Roland Coray, won Jan de Wolf met een sterke partij tegen Joop Achterstraat. Ondertussen was Johan Konings echter op een schijf achterstand geraakt en stond ook de stelling van Ad Vervoort jr. onder druk. Johan Konings moest als eerste zijn meerdere erkennen in Ties Slagter. Vervolgens bezweek ook Ad Vervoort jr. tegen Frans Engels, die dit seizoen al zijn partijen al wist te winnen. Heijmans Excelsior kwam daarmee op een 7-5 voorsprong.

Op de overige vier borden was het weliswaar spannend, maar waren er weinig kansen voor De Variant. Hans Bomgaars kwam niet verder dan remise tegen Frank Reijkers, ondanks verwoede pogingen van Hans om voordeel te creëren. Op bord 4 speelde Franklin Denissen een spannende partij tegen Radj Balak. Franklin kon niet voorkomen dat zijn tegenstander doorbrak naar dam en overzag vervolgens de remisekansen: 10-6. Op bord 1 deed Martin de Wolf nog zijn best om tot winst te komen tegen Jack Kops, maar daar was geen sprake van. De hele partij hielden beide spelers elkaar in evenwicht en remise was dan ook onoverkomelijk. Daarmee was het elfde punt binnen voor Heijmans Excelsior en de winst een feit.

Mark de Wolf speelde vervolgens nog een spannende partij tegen Gijs voor de Poorte. Mark zoekt graag de grenzen van het spel op en deed dat ook vandaag. Het werd een partij met kansen voor beide, zoals dat genoemd kan worden. Die kansen leken in het vroege eindspel gunstiger voor Mark, maar zijn tegenstander hield zijn hoofd koel en wikkelde de stand kundig naar remise af. Daarmee werd de eindstand 12-8 en kon De Variant enigszins gedesillusioneerd huiswaarts keren. Aspiraties om na dit seizoen weer terug te keren naar de eerste klasse van de nationale competitie zijn even in de ijskast gezet na deze teleurstellende seizoenstart. Over twee weken volgt een nieuwe uitdaging: koploper DES Lunteren komt dan naar Oudenbosch.

Heijmans Excelsior 2-De Variant 12-8

Jack Kops (1003)-Martin de Wolf (1163) 1-1

Frank Reijkers (1010)- Hans Bomgaars (1085) 1-1

Joop Achterstraat (943)-Jan de Wolf (1156) 0-2

Radj Balak (1110)-Franklin Denissen (1020) 2-0

Soender Kalpoe (1065)-Daniëlla de Vos (1023) 1-1

Gijs voor de Poorte (1093)-Mark de Wolf (1020) 1-1

Ties Slagter (1053)-Johan Konings (988) 2-0

Hendrik-Jan Beekman (947)-Roland Coray (812) 1-1

Frans Engels (875)-Ad Vervoort Jr. 2-0

Arnold Beset (829)-Rob van Lien (917) 1-1 [l]