Toenmalig voorzitter Piet Rossou overhandigt gymmaterialen aan de KBO Oud Gastel.  Foto: Archief Elisabethstichting
Toenmalig voorzitter Piet Rossou overhandigt gymmaterialen aan de KBO Oud Gastel. Foto: Archief Elisabethstichting Foto: Archief Elisabethstichting

Elisabethstichting wil meer bekendheid

OUDENBOSCH - De Elisabethstichting Oudenbosch is in 1992 opgericht met als doel het verlenen van financiële steun aan activiteiten en middelen ten behoeve van oudere mensen in het verzorgingsgebied van het voormalige Sint Elisabethziekenhuis. Vanwege teruglopende aanvragen brengt het vernieuwde bestuur het doel en functie van de stichting graag onder de aandacht.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Weduwe Hopstaken-Boogaerts maakte het met een deel van haar vermogen mogelijk dat er in februari 1872 in Oudenbosch een R.K. Sint Elisabethsgesticht kwam. Dit gasthuis was bedoeld voor het verzorgen van zieken en ouderen in haar woonplaats Oudenbosch. Het moederhuis van de nonnen die werkzaam waren in het gasthuis, verhuisde in 1905 naar Roosendaal waar Huize Charitas opgericht werd. Later groeide hier het Sint Franciscusziekenhuis (nu Bravis) uit. Door een fusie in 1983 tussen het Sint Elisabethsgesticht en het Sint Franciscusziekenhuis kwam er een einde aan 110 jaar ziekenhuis in Oudenbosch. Het toenmalige bestuur zorgde er wel voor dat het geschonken kapitaal van mevrouw Hopstaken-Boogaerts in Oudenbosch bleef. Met een deel van dit geld werd op 30 november 1992 de Elisabethstichting opgericht, met als doel het verlenen van financiële steun aan activiteiten en middelen ten behoeve van ouderen woonachtig in het voormalige verzorgingsgebied van het gasthuis.

Meer bekendheid

Het bestuur van de Elisabethstichting heeft onlangs de nodige wijzigingen ondergaan en bestaat nu uit voorzitter Jan Paantjens, die daarmee de vorig jaar overleden en man van het eerste uur Piet Rossou heeft opgevolgd, secretaris Annemieke van Bloois, die de plaats van de verhuisde Vincent Kessels heeft ingenomen, penningmeester en 'het geweten' van de stichting Piet van Woensel en de leden Max Henderiks en Astrid Kleuskens. Het nieuwe bestuur vraagt zich af of de oorspronkelijke doelstellingen nog wel kloppen, of de ouderen de stichting uit het oog verloren zijn en of men wellicht schroom heeft om iets te vragen. "Wij willen meer bekendheid voor onze stichting. Er komen steeds meer ouderen bij, maar wij zien juist een terugloop in het aantal aanvragen, terwijl wij de middelen hebben om veel goed te doen in het oude verzorgingsgebied van het vroegere ziekenhuis: Halderberge, Noordhoek, Standdaarbuiten, Fijnaart en Heijningen," meent het bestuur.

"Organisaties in het belang van senioren uit ons werkgebied kunnen een beroep op ons doen"

Gevarieerde doelen

"Vanaf de oprichting hebben we al zo'n 130 keer een donatie gedaan, waarbij we uiteraard wel initiëren of het gevraagde continuïteit heeft. Donaties uit het verleden zijn onder meer het leveren van spullen voor ritmische oefeningen voor een gymclub, nieuwe jurken voor een zangkoor, apparatuur ten bate van revalidatie na een herseninfarct en uiteraard het opstarten destijds van de plusbus." Maar ook een bijdrage aan de zomerschool voor ouderen in Hoeven, het aanschaffen van nieuwe biljartlakens of zelfs biljarttafels voor de KBO en recentelijk het plaatsen van een zogenaamde geheugentafel voor dementerende ouderen in de bibliotheek van Oudenbosch zijn goede voorbeelden van eerdere bestemmingen.

Verheugde reacties

De gekapitaliseerde inbreng van de fusie uit 1983 wordt door het stichtingsbestuur beheerd, waarbij er voor gezorgd wordt dat het vermogen in stand blijft. Door subsidies, giften, schenkingen, erfstellingen en legaten is zelfs groei mogelijk. De jaarlijkse inkomsten zijn beschikbaar voor donaties. "Organisaties in het belang van senioren uit ons werkgebied kunnen een beroep op ons doen, waarna we kijken op welke manier we kunnen helpen. Het is altijd weer fijn om iets te kunnen geven, zeker als je die verheugde reacties krijgt," aldus het bestuur.[l]

Meer informatie is te vinden op de (binnenkort vernieuwde) website:

www. elisabethstichting-oudenbosch.jouwweb.nl

Piet van Woensel, Jan Paantjens en Annemieke van Bloois  vormen het dagelijks bestuur.        Foto: Johan Wagenmakers