Psysalon in Roosendaal 'Kennismaken met Praktijk Memo'

ROOSENDAAL - Met het doel om naasten van en mensen en met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen en te inspireren organiseert de Stichting Familieleden van Psychiatrische patiënten (FPPWNB) in samenwerking met het steunpunten mantelzorg een aantal bijeenkomsten in de regio onder de naam ‘Psysalon’. Op de bijeenkomst van 25 november maken we kennis met Praktijk Memo.

De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende geestelijke gezondheidszorg (GGZ) krijgen op de juiste plaats. De huisarts is verantwoordelijk voor de behandeling van lichte psychische klachten., en krijgt daarbij ondersteuning van de praktijkondersteuner GGZ. Hij kan mensen met matige tot zware psychische problemen doorverwijzen naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. In deze regio denken we dan in veel gevallen aan GGZWNB, maar er zijn meer aanbieders voor mensen met psychische problemen. Denk aan de PAAZ afdeling van het Bravis ziekenhuis. Een van de andere aanbieders in de regio is Praktijk Memo. Deze Praktijk is een kleinschalige instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg. Op hun website kunnen we het volgende lezen:

“Met een breed aanbod - alles onder één dak - en de combinatie van zorg aan kinderen, jeugd en volwassenen beschikken we over multidisciplinaire expertise voor de behandeling en begeleiding van psychiatrische stoornissen en (complexe) relatie-, gezins- en opvoedingsproblemen. Ons uitgangspunt daarbij is: één gezin, één plan. Door het brede zorgaanbod zijn wij in staat om passende zorg arrangementen aan te bieden”.

Peter Steenkist, directeur, zal informatie geven over Praktijk Memo. Er wordt o.a. aandacht besteed aan: Wie kunnen terecht bij deze praktijk? Zijn er wachttijden? Wat zijn de mogelijkheden? Wie betaalt het? Hoe wordt de familie betrokken bij de behandeling? Zijn er lotgenotengroepen? Wat houdt de arbeidstraining in? Waar zijn de beschermde woonvoorzieningen? Wat is het verschil tussen ambulante geestelijke gezondheidszorg en de GGZWNB? Hoe werkt E health? Met wie wordt er samengewerkt ? Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Een psysalon is een ontmoetingsplaats voor familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar naasten, hulpverleners, cliënten en andere belangstellenden zijn ook welkom. Deze bijeenkomst is op 25 november te in Wiekendaal (binnentuin), Kalsdonksestraat 89, 4702 ZB Roosendaal (van 19.00-21.30 uur). Toegang is gratis, zaal is open vanaf 18.30 uur, we beginnen om 19.00 uur. [l]