Presentatie 'Hoeven 75 jaar bevrijd' in groep 8 door Paul Bakkers en Ton Wouters. FOTO INGRID GEVERS
Presentatie 'Hoeven 75 jaar bevrijd' in groep 8 door Paul Bakkers en Ton Wouters. FOTO INGRID GEVERS Ingrid Gevers

BS Uniek doet mee aan 'Week van Respect'

HOEVEN - Uniek zijn we allemaal! Basisschool Uniek stond in de week van 4 t/m 8 november in het teken van ontmoeting. Gastsprekers vanuit verschillende invalshoeken bezochten de school in het kader van de landelijke ‘Week van Respect’.



Hoe is het om vluchteling te zijn? In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland vertelde Amani haar indrukwekkende verhaal over haar vlucht met haar gezin van Syrië naar Nederland. De kinderen van groep 8 gingen vervolgens met elkaar in gesprek en vormden hun eigen mening over dit thema. De Heemkundekring Hoeven in samenwerking met KBO-Hoeven sloot aan met een speciaal ontworpen presentatie over ‘Hoeven 75 jaar bevrijd’, verzorgd door Paul Bakkers en Ton Wouters. Kinderen leren op deze manier kritisch na te denken, zeker als ze het kunnen verbinden met hun eigen dorp. Enkele voorwerpen uit het militaria museum van Menno Vergouwen hebben we met dank mogen lenen.

Verhalen
Welke vooroordelen kun je hebben? Stichting Radar uit Breda, meldpunt voor discriminatie, vertelde hierover in de groepen 7. Dit alles in een interactieve workshop. De groepen 5 en 6 zijn aan de slag gegaan met het letterlijk inkleuren van hun eigen mening. In deze klassen hing een grote poster van een papegaai. Aan de hand van een stelling gaven de leerlingen de papegaai symbolisch de verenkleuren van hun eigen mening en zo ontstonden er mooie, bonte papegaaien.

Bij de groepen 4 is ambulancepersoneel op bezoek geweest, waarbij kinderen zelf een kijkje mochten nemen in de ambulance. Verder hadden zich vanuit de ouders nog vier brandweermannen gemeld van de vrijwillige brandweer te Hoeven. De kleutergroepen en de groepen 3 waren erg onder de indruk van de verhalen verteld door brandweermannen Danny, Wilbert, Jan en Klaas!

In het voorjaar zal de afsluitende foto met een drone alsnog gemaakt worden, die door slechte weersomstandigheden helaas niet door kon gaan. De vlag van de Week van Respect zal in ieder geval ook volgend schooljaar weer wapperen! Wij hopen dat andere scholen ook enthousiast zijn om volgend jaar mee te doen! [l]