De Variant speelt gelijk
tegen koploper

OUDENBOSCH - In de vierde ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) heeft damvereniging De Variant uit Oudenbosch gelijk gespeeld tegen het vierde team van DES uit Lunteren. Dit Gelderse tiental had de eerste drie rondes gewonnen en was koploper in deze groep. De Variant had na drie rondes al tweemaal verlies moeten incasseren. Het gelijkspel tegen het team van DES was zodoende een opsteker voor de Oudenbossche dammers.

In het vierde team van DES spelen enkele markante spelers. Bert van Harten en Marinus Willemsen waren enkele decennia geleden sterke hoofdklassespelers, maar hebben tijdenlang de damsport niet beoefend. Dit jaar zijn ze weer in de damcompetitie teruggekeerd en wisten tot op heden al hun partijen te winnen. Daarnaast bestaat het team uit een groep talentvolle jongeren. De Variant heeft op papier dan weliswaar een team met gemiddeld 100 ratingpunten meer, maar dat bleek ook deze wedstrijd niet veelzeggend te zijn.

De wedstrijd begon voortvarend voor De Variant. Martin de Wolf en Mark Klaassen wisten allebei al snel hun partij te winnen. Martin speelde een voor hem ongebruikelijke partij tegen Marinus Willemsen. Na een foutieve zet van zijn tegenstander kon Martin met een lichte forcing een combinatie uithalen die schijfvoordeel en uiteindelijk partijwinst opleverde. Mark Klaassen speelde een goede klassieke partij tegen Michel Hendriksen Sr. Op de 35e zet behaalde Mark vrij eenvoudig schijfwinst en tien zetten later zijn eerste winstpartij van dit seizoen noteren.

Ondanks deze voorsprong werd de wedstrijd toch nog erg spannend. Mark de Wolf wist in het middenspel grote druk op de lange vleugel van zijn tegenstander te zetten. In het late middenspel maakte Mark echter enkele verkeerde keuzes waarmee de kansen keerden en hij de partij verloor. Ondertussen was Jan Kerkhofs ook op een schijfachterstand gekomen en kwamen Roland Coray en Hans Bomgaars meer en meer onder druk te staan. Na goede remises van Johan Konings, Daniƫlla de Vos en Rob van Lien speelde ook Hans met slim rekenwerk remise tegen niemand minder dan Bert van Harten. De Variant stond nog met 8-6 voor.

Ondertussen had Jan Kerkhofs met een schijf minder stug doorgespeeld tegen Erwin Jochemsen. Jan had echter compensatie door een voorpost met zwart op veld 34. Jan wist zijn tegenstander meer en meer onder druk te zetten door een omsingeling rond de formatie van wit op het centrum. In het late middenspel bezweek wit onder de druk en maakte een cruciale fout. Jan was op dat moment direct tevreden met remise.

De laatste twee partijen bezorgden DES het gelijkspel. Roland Coray verloor van de talentvolle Bram Cysouw, die vanaf de opening vol in de aanval ging. Die aanvalslust werd uitbetaald in een winnende damcombinatie, waarna Roland een streep onder de partij kon zetten. Jan de Wolf moest als laatste uiteindelijk nog knokken voor een punt tegen de 19-jarige Jan Cysouw. Jan had de hele partij een voordelige stand op het bord gehad, maar zag in de laatste fase van de wedstrijd de kansen keren. Na bijna vijf uur spelen was de partij echter onbetwist remise en kon de 10-10 gelijkspel genoteerd worden.

Programma

Over twee weken speelt De Variant in een uitwedstrijd tegen een combinatieteam van Huissen, Lent en Nijmegen.[l]