Wethouder Jan Mollen is niet ontevreden over de Slotwijziging 2019.
Wethouder Jan Mollen is niet ontevreden over de Slotwijziging 2019. Foto:

Halderberge zet flinke duit apart voor groot onderhoud wegen

HALDERBERGE - De gemeente Halderberge zet ruim 750.000 euro apart voor groot onderhoud aan Halderbergse wegen. Dit bedrag stond gereserveerd voor deze periode, maar vanwege de extra grondonderzoeken die nu gedaan moeten worden in het kader van de aanwezigheid van PFAS, zijn veel projecten uitgesteld. Wethouder Jan Mollen vindt het daarom noodzakelijk dat dit bedrag niet naar de algemene reserves gaat zoals gebruikelijk, maar daadwerkelijk geoormerkt weg word gezet.

DOOR VERA DE GEUS

Wethouder Jan Mollen is niet ontevreden over de Slotwijziging 2019. Dit document bevat de financiƫle bijstelling van de algemene begroting van de gemeente. Hieruit blijkt een positief saldo van bijna 20.000 euro op de begroting van 2019. "Deze laatste bijstelling pakt positief uit en daar ben ik natuurlijk blij mee", aldus Mollen, wethouder financiƫn. "We hebben dit jaar te maken gehad met een aantal positieve invloeden. Bijvoorbeeld onderhoud openbare ruimte, 150.000 euro. Qua grondverkoop hebben we een meevaller van 60.000 euro en daarnaast hebben we vanuit het rijk 60.000 euro bijstandsbijdrage gehad dan verwacht. De automatiseringskosten van dit jaar vielen 50.000 euro lager uit dan verwacht."

Leerlingenvervoer

Tegenvallers waren er in 2019 op het gebied van leerlingenvervoer. "Het gaat om een bedrag van 61.000 euro", zegt hij. Volgens Mollen ligt dat niet alleen in het feit dat de opstapplaatsen niet ingevoerd werden. "Er zijn sowieso wat meer aanvragen goedgekeurd", legt hij uit. Verder kwam er 118.000 euro minder minder qua opbrengst van de OZB.

PFAS

In de Slotwijziging is er bijzondere aandacht voor groot onderhoud van wegen. "Het uitvoeren van groot onderhoud van wegen heeft achterstand opgelopen. Bij de werkzaamheden die nu binnen de gemeente Halderberge in voorbereiding zijn of in uitvoering zijn, moet grond extra worden bemonsterd op de aanwezigheid van PFAS.

'We willen dit geld oormerken en niet zomaar toevoegen aan de reserves'

Door deze noodzakelijke onderzoeken vinden de werkzaamheden later plaats. Daarom willen we als college het resterende budget van 755.000 reserveren voor groot onderhoud wegen. Hiermee blijft het budget beschikbaar voor het groot onderhoud wegen en kan dit worden ingezet zodra de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Normaliter wordt geld dat 'over' is aan de algemene reserves toegevoegd, maar we willen het dit keer oormerken. De overige 19.479 euro kan wat ons betreft wel naar de algemene reserves", zegt Mollen.

Raad
De slotwijziging 2019 wordt op donderdag 28 november door de gemeenteraad behandeld tijdens de commissievergadering. Op donderdag 19 december neemt de raad een besluit. [l]

Wat is PFAS?
De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Deze stoffen zijn in het milieu terechtgekomen en zitten nu onder andere in de bodem, in bagger en in het oppervlaktewater. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft vastgesteld dat er ruim 4000 PFAS'en bestaan, maar mogelijk zijn het er meer. Ook is binnen de wetenschap nog onduidelijkheid over welke stoffen precies PFAS zijn en welke niet.