Het echtpaar van den Aarssen-van den Berg vierde hun diamanten huwelijk.    Foto: Johan Wagenmakers
Het echtpaar van den Aarssen-van den Berg vierde hun diamanten huwelijk. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk Jac en Fanny van den Aarssen

Oud Gastel - Jac van den Aarssen (87) en Fanny van den Berg (88) hebben onlangs hun 60-jarig huwelijk gevierd. Samen met hun drie kinderen, vier kleinkinderen en aanhang hebben ze dit op gepaste wijze gevierd.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Jac is een geboren en getogen Gastelaar. Zijn wiegje stond in het eerste huis van de Hellestraat. Fanny echter komt uit het dorpje Kekerdom, gelegen achter Nijmegen en destijds behorend bij de gemeente Millingen aan de Rijn. "Ik heb ze van ver moeten halen, maar wel een goede keus gemaakt," lacht Jac. Het is in feite allemaal begonnen doordat een zus van Jac verkering kreeg met een broer van Fanny. "Samen met enkele maten maakte ik een fietstocht door Zuid-Nederland en we zochten nog enkele slaapplaatsen. Omdat wij kennis hadden aan haar familie schreef ik ze aan," vertelt Jac. "Daar heb ik Fanny toen ontmoet. 'Wat een aardig ding,' dacht ik." Een jaar later is de zus van Jac met de broer van Fanny in Oud Gastel getrouwd. "Daar zagen we elkaar weer, raakte aan de praat en bleven daarna corresponderen."

Huis

Getrouwd voor de wet werd op 26 oktober 1959, in het bijzijn van twee getuigen, in het gemeentehuis van Millingen aan de Rijn gedaan. De kerkelijke inzegening was op 24 november in het kerkje van Kekerdom, waar de gehele familie van den Aarssen met bus én chauffeur naartoe gekomen was. "Omdat haar vader een half jaar eerder gestorven was, hebben we niet echt gefeest, maar in een zaaltje koffie gedronken," blikt Jac terug. Ondertussen was het huis wat het stel liet bouwen aan de Roosendaalsebaan in Oud Gastel zo goed als klaar en namen ze daar na de plechtigheid hun intrek. In datzelfde huis zijn hun drie zonen - Ted, Sjaak en Mark - geboren én wonen ze nu nog steeds!

Wijkverpleegster

Fanny volgde voor haar trouwen een verpleegstersopleiding in Rotterdam, haalde haar zogenaamde kinderaantekening in Hoorn en ging werken in een ziekenhuis in Nijmegen, waar ze elke dag vanuit huis naartoe fietste. Na haar trouwen bestierde ze het huishouden en zorgde ze voor haar gezin. Vanaf het moment dat de kinderen op de middelbare school zaten, pakte Fanny haar eerdere werk weer op en werd wijkverpleegster. Jac is begonnen als automonteur, werkte als vetspuiter in de campagne, deed later onder meer de in-en verkoop van automaterialen en industriële gereedschappen om uiteindelijk op 58-jarige leeftijd te worden afgekeurd. "Ik had heel veel last van COPD, maar allengs is mijn gezondheid, mede ook door het vele wandelen wat ik deed, er alleen maar beter op geworden."

Wandelen

Doordat wandelen zijn grootste passie was, heeft Jac heel wat van Nederland en later Europa gezien. Zo liep hij langs de randen van Nederland, het Pieterpad van Groningen naar Maastricht en uiteraard ook naar Santiago de Compostella. "Of gewoon de voordeur uit en dwars door België en Frankrijk via Lourdes weer terug. Daar heb ik vijf jaar overgedaan. Telkens was ik dan twee of drie weken onderweg. Tentje mee en met het openbaar vervoer weer terug. Het liefst liep ik daarbij alleen. Dan krijg je met niemand ruzie. Ja, dat was een mooie tijd." Voor zijn vrouw voelde het fijn dat Jac het zo naar zijn zin had. "Ik vermaakte me thuis wel met het huishouden en de tuin," zegt ze. Haar hobby's zijn thuis- en tuinwerk, waarbij het verzorgen van bloemen, zowel buiten als binnen haar het meeste trok. Jac hield zich naast het wandelen voornamelijk bezig met parochiale werkzaamheden. "Ik heb het eens bijgehouden en kwam tot maar liefst 21 taken van klein tot groot die ik deed. Op mijn 75e jaar ben ik hiermee gestopt."

Overnachten

Samen is het echtpaar ook veel op reis geweest zoals bijvoorbeeld naar Rome, Lourdes en Parijs. "Een jaar voor ons trouwen gingen wij met zijn tweetjes voor tien dagen met de bus naar Tirol. Dat was wat in die tijd zeg: samen overnachten, hoewel niet eens in dezelfde kamer, in één hotel. Nee, we hebben ons voor ons huwelijk altijd netjes gedragen," lacht Jac. Gefeest hebben ze op twee verschillende momenten. Eerst gezellig met de buren en op de dag zelf met hun kinderen, kleinkinderen en aanhang[l]