De Variant wint van
Gelders combinatieteam

OUDENBOSCH - In de vijfde ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) heeft damvereniging De Variant uit Oudenbosch eindelijk weer een keer weten te winnen. De Variant staat nu op een ietwat teleurstellende zesde plaats met een score van vijf uit vijf.

De vijfde ronde was voor De Variant een uitwedstrijd. De Oudenbossche dammers waren voor het eerst sinds het begin van deze competitie weer op volle sterkte en konden zodoende met enig zelfvertrouwen de ontmoeting met het Gelderse combinatieteam tegemoet treden. Dit team bestaat uit spelers van maar liefst drie verenigingen, wat sinds enkele jaren is toegestaan in de damcompetitie: Huissen, Lent en Nijmegen. Ondanks het feit dat het Gelderse combinatieteam op papier beduidend minder sterk is dan De Variant, waren de spelers van laatstgenoemde vereniging nog niet zo zeker van een overwinning. De tegenvallende resultaten in de laatste drie rondes hadden het zelfvertrouwen een aardige knauw gegeven.

De wedstrijd begon met een meevaller. Franklin Denissen boekte al na een uur zijn tweede overwinning van dit seizoen door een relatief eenvoudige damcombinatie. Snel daarna kwam Hans Bomgaars remise overeen met zijn ervaren tegenstander Peter Litjens. Vervolgens kwam De Variant los: zowel Daniëlla de Vos als Johan Konings en Mark de Wolf boekten overtuigende overwinningen. Daniëlla overtroefde haar tegenstander met een verrassend zetje. Johan Konings kwam tegen Fleur Kruysmulder in het middenspel een schijf voor en wist die voorsprong om te zetten naar partijwinst. En Mark de Wolf profiteerde optimaal van een ongunstige positie van zijn jonge tegenstander, die na zo’n 25 zetten helemaal vastliep. Tussendoor speelde Jan Kerkhofs remise tegen Ton Holla, in een stand die eigenlijk nog zeer de moeite waard was om door te spelen in het voordeel voor Jan. Hij zag echter de voorsprong van De Variant en was tevreden met een punt.

De Gelderlanders kwamen nog terug door een overwinning van ervaren rot Jo ten Westeneind die op het laatste moment werd ingezet als invaller. In het eindspel bleek hij sluwer dan Rob van Lien, die zijn eerste verliespartij van dit seizoen moest incasseren. De tussenstand was inmiddels 4-10 in het voordeel van De Variant.

Op de laatste drie borden werden mooie partijen uitgevochten. Mark Klaassen speelde – min of meer tegen zijn zin – een principiële klassieke partij tegen de talentvolle Linsey van Leeuwen. In het late middenspel vond zij een uitweg uit een enigszins penibele stand door een voordelige damcombinatie. Mark kwam met de schrik vrij en accepteerde direct het remiseaanbod. Daarmee stelde hij in ieder geval de overwinning veilig. Op bord 1 speelde Martin de Wolf één van zijn sterkere partijen van dit seizoen. In het eindspel liep zijn tegenstander volledig vast met een viervoudige oppositie. Jan de Wolf maakte de wedstrijd compleet door te winnen van Gerard Boogaars. Hun partij was aanvankelijk een wat vlak klassiek spel, maar in het late middenspel ontpopte dit zich tot een aanval van Gerard Boogaars en een omsingeling door Jan. Aanvankelijk leek Gerard voordeel te behalen met zijn aanval, maar niets bleek minder waar. Jan had de beste stand in het eindspel en won. Daarmee bracht hij de eindstand naar 5-15 en kon De Variant tevreden huiswaarts keren.

Lent VBI Nijmegen CT-De Variant 5-15

Jacob Reiffers (1025)-Martin de Wolf (1163) 0-2 9

Peter Litjens (990)-Hans Bomgaars (1085) 1-1 2

Gerard Boogaars (1015)-Jan de Wolf (1156) 0-2 10

Jos Lamers (952)-Daniëlla de Vos (1023) 0-2 3

Ton Holla (726)-Jan Kerkhofs (988) 1-1 5

Linsey v. Leeuwen (573)-Mark Klaassen (1033) 1-1 8

Simen Elskamp (441)-Mark de Wolf (1020) 0-2 4

Stefanya Baliakina (507)-Franklin Denissen (1020) 0-2 1

Fleur Kruysmulder-Johan Konings (988) 0-2 6 [l]