Dick van Zuilichem heeft een van de vele patiënten op zijn behandeltafel liggen. FOTO FAMILIEBEZIT
Dick van Zuilichem heeft een van de vele patiënten op zijn behandeltafel liggen. FOTO FAMILIEBEZIT Foto: Familiebezit

Dick van Zuilichem neemt na 46 jaar afscheid

OUD GASTEL - Voor Dick van Zuilichem (69) is aan een werkzaam leven van ruim 46 jaar als manueel therapeut een einde gekomen. Na een open hartoperatie is hij hier min of meer toe gedwongen, maar plannen om definitief te stoppen waren er toch al. Vrijdag 20 december is er tijdens een afscheidsreceptie voor iedereen gelegenheid om hem persoonlijk te hand te schudden en te bedanken voor hetgeen hij voor hen betekend heeft. Begonnen als zelfstandig fysiotherapeut is hij met zijn praktijk uitgegroeid tot een van de regionale en zelfs landelijke trendsetters op fysiotherapie-gebied. Hij laat een bloeiende zorgpraktijk met in totaal zo'n 70 medewerkers achter.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Het is ondoenlijk om iedere (oud)patiënt persoonlijk uit te nodigen, maar écht iedereen is van harte welkom op mijn receptie om afscheid te nemen hoor. Graag zelfs," drukt hij uw verslaggever bij binnenkomst al op het hart. "Sommige patiënten ken ik al 40 jaar en wil ik graag nog eens de hand schudden." Die mogelijkheid is er op vrijdag 20 december vanaf 15:30 tot 18:00 uur in 't Veerhuis aan de Schoolstraat. Toevalligerwijs ook de locatie waar het destijds voor hem allemaal begonnen is.

Telefoonaansluiting

Dick van Zuilichem en zijn vrouw Nelleke komen beiden uit 's Gravenmoer. De vader van Dick had daar een slagerij. Na het behalen van zijn theoretische examen heeft hij eerst als student praktijkervaring opgedaan bij een fysiotherapeut in het Gelderse Ochten, om later na het huwelijk met Nelleke, in Sliedrecht als zelfstandige in een praktijk te gaan werken. "Dat heb ik twee jaar gedaan, totdat ik in een beroepsblaadje een vacature in Oud Gastel zag, waarbij een praktijk van de heer Wolfert kon worden overgenomen. Op 1 september 1976 ben ik daar toen begonnen en hield ik praktijk in een natuurkundelokaal van de voormalige Mulo-school. Omdat ik nog geen telefoonaansluiting had, mocht ik een lijntje aftappen bij een andere instelling in het gebouw, maar daardoor hadden we wel hetzelfde telefoonnummer waardoor ik ook vaak als telefonist dienst moest doen," lacht Dick terugdenkend aan die beginperiode.

Soep

Na vier jaar pendelen tussen woonplaats Sliedrecht en de praktijk in Oud Gastel vernam Dick van mevrouw Akkermans, de toenmalige beheerder van het Mulo-complex, dat de voormalige ambtswoning van burgemeester Andriessen aan de Dorpsstraat te koop kwam. Daarin nam het echtpaar in de loop van 1980 hun intrek. "Ik hield daar praktijk aan huis. Omdat de behandelruimte boven was en de wachtkamer beneden had ik een elastiekje aan het voordeurslot gemaakt en een belsysteem aangelegd, omdat ik anders telkens naar beneden moest als de bel zou gaan." Al snel begon de praktijk te groeien en kwamen er collega's bij. "Werk en privé liepen door elkaar heen. Zo zaten we tussen de middag gezamenlijk aan de keukentafel aan de soep."

Cellencomplex

Nadat de praktijk in een steeds nauwer jasje kwam te zitten en het huis hiervoor te klein geworden was, besloten Dick en Nelleke, die naast de zorg voor hun drie kinderen ook steeds meer voornamelijk administratieve werkzaamheden verrichtte, in 1994 het te koop gekomen oude politiebureau aan de Mgr. Meeuwissenstraat aan te schaffen. Na een verbouwing, waarin veel elementen van het vroegere cellencomplex bewaard gebleven zijn, begon de praktijk aan een spectaculaire groei."Waarom groeien? Dat deed ik zeker niet voor financieel gewin, maar primair vanuit een verantwoordelijkheidsbesef om alles naar de gemeenschap toe aan te kunnen bieden. Daartoe ben je constant op zoek naar de juiste schaalgrootte om deze continuïteit in het zorgaanbod te behouden." Deze zorg wordt zelfs bij de mensen thuis of in de naaste omgeving aangeboden door middel van diverse dependances.

Passie

Dick is als één van de eersten in West-Brabant met manuele therapie begonnen. "Dit had een aanzuigende werking op plaatsen in de regio. Vele patiënten kwamen naar onze praktijk in Oud Gastel toe. Daarna heb ik een cursus kinderfysiotherapie gedaan en kwam Cees van Leent, nu nog steeds werkzaam bij ons, erbij als kinderfysiotherapeut. Zo hebben we geleidelijk een praktijk gecreëerd met meer en meer specialisaties en volgen we nu nog steeds alle ontwikkelingen op de voet. We hebben allé kennis zelf in eigen huis. Zo kunnen we niet alleen alles aanbieden wat met houding en beweging te maken heeft, maar ook complexe zorgvragen begeleiden en zo behandelen dat het hanteerbaar wordt. We doen het anders, we onderscheiden ons. We herkennen de trend in de zorg of liever nog zetten deze zelf," vertelt Dick met passie voor het vak verder.

Familiegevoel

[l] Naast zijn drukke werkzame leven heeft Dick ook nog tijd gevonden om actief te zijn als bestuurslid van de Mastboom-Brosens Stichting en de Seniorenraad Halderberge én om voorzitter van het Gastels Belang te zijn, die onlangs mede-organisator was voor de zo geroemde Dorpskwis Oud Gastel. Deze functies gaat hij zeker wel voortzetten. Maar te stoppen als manueel therapeut was hij min of meer toch al van plan, om daarna achter de schermen volgens eigen zeggen wat te 'klussen'. "Mijn hartoperatie heeft mij wel doen besluiten, mede met het oog op de revalidatie van zo'n zes maanden, om er nú een punt achter te zetten. Nelleke en ik hebben nog wel een derde deel van de aandelen, maar de dagelijkse leiding is al langer in handen van onze dochters Carry en Marieke die samen het andere gedeelte hebben." De al jarenlang gewenste en noodzakelijke uitbreiding op de huidige locatie begint komend voorjaar eindelijk vorm te krijgen. "De vergunningen lopen. Het is de bedoeling om in april of mei te beginnen. Ter ontlasting van mijn dochters luister en denk ik hier graag aan mee. We proberen nog steeds dat familiebedrijf te zijn en dat familiegevoel van de praktijk aan de Dorpsstraat uit te stralen," merkt hij tot slot nog op. [l]

Dick van Zuilichem stopt na 46 jaar als manueel therapeut. FOTO JOHAN WAGENMAKERS