Cameratoezicht draagt bij aan een effectievere en efficiënte inzet van de politie.
Cameratoezicht draagt bij aan een effectievere en efficiënte inzet van de politie.

Cameratoezicht centrum Steenbergen verlengd

STEENBERGEN - Het huidige cameratoezicht in het centrum van Steenbergen wordt voor een periode van twee jaar gecontinueerd tot 1 juli 2021. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een evaluatietraject met onder andere de politie en de plaatselijke horeca.

DOOR PETER HOUTEPEN

De plaatsing van camera's kan slechts voor een bepaalde duur gebeuren. In juli 2017 besloot burgemeester Ruud van den Belt de camera's op de Markt en omgeving voor een periode van 2 jaar, dus tot 1 juli 2019 te laten installeren.

Zicht

Het gaat om een drietal camera's die zicht hebben op de Markt en delen van de Kaaistraat, de West- en de Oostdam, de Blauwstraat en de Grote Kerkstraat. In beperkte mate nemen deze camera's ook beelden op van het Doktersdreefje en de Pompstraat.

Gesprekken

In de evaluatie is afgewogen of het cameratoezicht nog proportioneel is en bijdraagt aan het doel, namelijk de handhaving van de openbare orde. Onderdeel van de evaluatie vormden, naast informatie van de politie, ook gesprekken met onder andere de voorzitters van het Retail Platform Steenbergen en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Tevens zijn gesprekken gevoerd met diverse ondernemers van horecagelegenheden op de Markt. Daarnaast heeft ook een toets plaatsgevonden met betrekking tot de privacyaspecten in relatie tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Essentieel

De politie heeft in het evaluatietraject aangegeven het cameratoezicht van essentieel belang te vinden voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid in het centrum van Steenbergen. Het draagt bij aan een effectievere en efficiënte inzet van de politie. De beschikbare beelden vormen een basis voor de afweging om over te gaan tot politie-inzet of te kiezen voor opschaling van die inzet.

Fors

De invoering van het cameratoezicht op zich heeft overigens geen effect gehad op het aantal mutaties bij de politie over geweldsdelicten, vechtpartijen, ruzies en andere vormen van aantasting van de openbare orde en veiligheid. Objectief gezien steeg juist het aantal delicten in die categorieën. Overlastincidenten en daaraan gerelateerde zaakbeschadigingen daalden in de evaluatieperiode daarentegen wel fors, bijna met de helft. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het gaat om registraties die het gehele centrum van Steenbergen betreffen en niet uitsluitend het toezichtgebied van de geïnstalleerde camera's.

Veiliger

Horeca-ondernemers en hun bezoekers voelen zich aanzienlijk veiliger dan in de periode van voor de invoering van het cameratoezicht. Overigens is gebleken dat als er al opstootjes in het centrum van Steenbergen plaatsvinden, hierbij vooral de jongste cafébezoekers bij betrokken zijn. Dat wordt ook bevestigd bij het uitlezen van de camerabeelden in de afgelopen anderhalf jaar.[l]