De burgemeester en Esther Prent tijdens de presentatie in Breda samen met oud-Vuelta winnaar Joop Zoetemelk.
De burgemeester en Esther Prent tijdens de presentatie in Breda samen met oud-Vuelta winnaar Joop Zoetemelk. Foto:

Doorkomst Vuelta in 2020 in Spaanse sferen

STEENBERGEN - Sportwethouder Ester Prent is ontzettend blij en trots dat de gemeente Steenbergen in augustus 2020 doorkomstplaats is van de Vuelta.

DOOR PETER HOUTEPEN

In de Grote Kerk in Breda vond vorige week woensdag de officiële presentatie plaats van de eerste drie etappes van de Vuelta 2020, die in Nederland van start gaat. Steenbergen staat op het routekaartje van de derde etappe van de Ronde van Spanje, die alleen maar door West-Brabant trekt en Breda als start- en finishplaats heeft. Vermoedelijk vindt deze rit op zondag 23 augustus volgend jaar plaats. De datum staat nog niet helemaal vast. Dat houdt onder andere verband met het programma van de Olympische Spelen in Tokio, eveneens rond dat tijdstip.

17 kilometer

Zeker is wel dat in de derde etappe de renners in totaal ongeveer 17 kilometer door de gemeente Steenbergen koersen. Zoals het er nu naar uitziet komen de coureurs vanuit Dinteloord richting Steenbergen, kruisen ze het viaduct in Welberg en verlaten ze de gemeente weer via de Halsterseweg. De route staat nu als het ware nog op schets en wordt later dit jaar definitief bekendgemaakt.

Kans

Esther Prent, die samen met burgemeester Ruud van den Belt bij de presentatie in Breda aanwezig was, zegt: "Het is een geweldige kans om er samen met verenigingen, bedrijven en inwoners in 2020 een feestelijke dag van te maken waarop we onze gemeente volop in de schijnwerpers zetten. Dat gaan we natuurlijk doen in Spaanse sferen."

Suggesties

Volgens haar hebben enkele verenigingen zich al spontaan aangemeld om mee te denken over deze dag. Prent nodigt iedereen dan ook van harte uit om ideeën en suggesties met de gemeente Steenbergen te delen. De komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt in concrete plannen. Ideeën en suggesties zijn welkom via het mailadres: info@gemeente-steenbergen.nl

Decor

Noord-Brabant en Utrecht vormen in augustus 2020 samen het decor voor de start van de Vuelta a España. De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in Utrecht. De tweede etappe start in 's-Hertogenbosch, terwijl de volledige derde etappe dus door West-Brabant trekt met Breda als start- en finishplaats.

Rit

De rit, die alles bij elkaar 194 kilometer lang is, gaat na het vallen van het startschot vanuit Breda eerst naar de gemeenten Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout en Drimmelen. Daarna verplaatst de etappe zich achtereenvolgens naar de gemeenten Moerdijk, Halderberge, de Brabantse Wal met de gemeentes Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht, om vervolgens via de gemeentes Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur in Breda weer te finishen.[l]