De presentatie van de maquette, die als skyline wordt aangebracht eind dit jaar. FOTO CLAUDIA KOOLE
De presentatie van de maquette, die als skyline wordt aangebracht eind dit jaar. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Steenbergen krijgt eigen skyline op rotonde

STEENBERGEN - Gezichtsbepalende kenmerken zijn voornaam voor ieder dorp, iedere plaats of stad. Dat moet de Stadsraad Steenbergen zich ook hebben gerealiseerd samen met kunstenaar Hans Hanssen uit Dinteloord, die eerder een soortgelijk plan indiende voor het inrichtingsproject cultuurcreatie Fort Henricus. De rotonde bij Steenbergen-Noord mag eind dit jaar gaan schitteren met een eigen stedelijk silhouet, dat samen met wethouder Esther Prent gepresenteerd werd.

DOOR CLAUDIA KOOLE

De Subsidieregeling Stimulering Leefbaarheid kende in eerste instantie een afloop per 1 januari 2019, maar is nu verlengd. "We hebben deze regeling verlengd omdat het belangrijk is voor de kernen om nog mee te gaan in deze regeling, te meer omdat het door mensen van de kernen mede wordt gerealiseerd", vertelt Olav Reijers als adviseur kunst, cultuur en erfgoed binnen de gemeente Steenbergen. Hier huisvest de trots van het gemeentebestuur." Wethouder Esther Prent vult aan: "Dat bewoners zelf hun ideeën voor cultuur en kunst kunnen uiten, is belangrijk. Alle kernen krijgen de gelegenheid hiervoor met een eigen opdrachtgeverschap. De gemeente faciliteert hierin met maximaal 10.000 euro."

IJsvogel

De Stadsraad Steenbergen is de initiatiefnemer van het project op de rotonde bij Steenbergen-Noord. Jacq van Kaam: "Het idee is gegroeid. We willen de entree van Steenbergen aantrekkelijker maken. We zijn eerst gaan kijken wat er zoal is in de omgeving. Het eerste plan betrof de ijsvogel, maar dat werd het niet." De ijsvogel is het dier dat in 2012 werd uitgeroepen tot ambassadeur van gemeente Steenbergen en symbool staat voor de biodiversiteit binnen deze gemeente. "Maar toen kwam het plan om markante gebouwen van Steenbergen op de rotonde te plaatsen." Hans Hanssen had eerder een silhouet-ontwerp gemaakt, als panoramawand, dat is opgenomen in het Plakboek Fort Henricus en dit prikkelde het idee om een stadssilhouet te maken voor de rotonde in Steenbergen.

Samenwerking

Hanssen is daarbij ook de ontwerper en kunstenaar van de Suikerpee in cortenstaal op de rotonde bij Dinteloord. Samen met Steenbergenaar Peter van Meel heeft hij dit gerealiseerd. Hun samenwerking is subliem. Reden te meer voor de Stadsraad Steenbergen om deze kunstenaar en smid weer samen te laten werken voor het kunst- en cultuurproject op de rotonde. Het ontwerp bestaat uit de gezichtsbepalende gebouwen Gummaruskerk, de Hervormde Kerk en de watertoren. Drie beeldbepalende kenmerken van Steenbergen als skyline. Hanssen: "De drie componenten worden in spitsen met elkaar gekoppeld. Anders nodigt dit uit om het tot een alaafmuts te gaan maken. Het wordt stevig vastgezet met een verankeringsplaat." Steenbergen is daarmee de vijfde kern die gebruik maakt van de subsidieregeling naast Nieuw-Vossemeer, Dinteloord, Welberg en Kruisland. In Kruisland wordt de sculptuur Sint Joris en de draak aan een nieuw Sint Jorispad officieel geopend op vrijdag 12 april. De Heen is nog niet met een plan gekomen.[l]