Wielerronde Grote Prijs
Steenbergen weer in voorbereiding

STEENBERGEN - Stichting Wielercriterium Steenbergen organiseert klassieker voor nieuwelingen en junioren op zondag 19 mei en de Stichting gaat iets nieuws proberen.

Nadat de Steenbergse Wielerstichting vorig jaar haar 75-jarig jubileum vierde en van de KNWU de organisatie kreeg toebedeeld van de Nederlandse kampioenschappen voor jeugdwielrenners van 8 t/m 14 jaar, heeft het bestuur van de stichting besloten ook dit jaar weer een aansprekende wielerkoers te gaan organiseren.

Werden de laatste jaren wedstrijden georganiseerd voor jeugdwielrenners (jongens en meisjes) in de leeftijdscategorieën zoals boven genoemd, dit jaar zal dat gaan gebeuren voor nieuwelingen en junioren, met tussendoor wedstrijden voor jeugdrenners van 12, 13 en 14 jaar.

Geen criterium op het welbekende parcours in de Steenbergse binnenstad, maar een landelijke klassieker in de omgeving van Steenbergen. De organisatie is daardoor wel genoodzaakt een ander parcours te kiezen.

Aantrekkelijke wedstrijd

Er wordt voor deze klassieker vorm gekozen omdat het bestuur van mening is hiermee een aantrekkelijke wedstrijd te kunnen bieden aan twee categorieën waarvoor landelijk jaarlijks slechts een tiental van zulk soort wedstrijden worden georganiseerd. In West Brabant is de omloop rond Steenbergen zelfs de enige klassieker die voor nieuwelingen en junioren wordt georganiseerd.

De in deze categorie uitkomende renners vinden het rijden van een klassieker over het algemeen aantrekkelijker dan het rijden van een criterium, omdat er langere afstanden kunnen worden gereden op een aansprekender parcours.

Omloop van ruim 6 km

Geen rondje rond de kerk dus meer, maar een omloop van ruim 6 km in het buitengebied van Welberg, gevolgd door een aantrekkelijk parcours richting Nw. Vossemeer en weer terug naar Steenbergen.

Programma

De wedstrijdenreeks begint zondag 19 mei om 10.00 uur met een wedstrijd voor jeugdwielrenners (jongens en meisjes) van 12 jaar. Start en finish zijn aan de Kap. Kockstraat ter hoogte van zaal Koch, waarna vijf omlopen moeten worden afgelegd van 6,2 km. Na de start rijden de renners via Boomdijk, Nieuw Cromwielswegje, Groenedijk, Welbergsedijk, Laurentiusdijk en Past. Kerckerstraat weer terug naar de finish in de Kap. Kockstraat.

Om 11.00 uur wordt het startschot gegeven voor de nieuwelingen (15 en 16 jaar) welke zo’n 80 km moeten afleggen. Na een aanloopronde rijden de renners via de Westlandse Langeweg en via Notendaal richting Nw. Vossemeer waar twee keer een ronde van 16 kilometer moet worden afgewerkt. Via de Kladde en het kassengebied rondom de Westlandse Langeweg komen de renners uiteindelijk weer terug op Welberg waar dan nog drie keer de plaatselijke ronde van 6,2 km moet worden afgelegd.

Zodra de nieuwelingen zijn vertrokken start de wedstrijd voor de 13-jarigen (jongens en meisjes). Deze jeugdcategorie moet zes omlopen gaan rijden van 6.2 km.

Om 14.00 uur begint de klassieker voor de junioren (17 en 18 jaar) voor hun rit in lijn van bijna 110 km. Het parcours is hetzelfde als van de nieuwelingen echter in Nw. Vossemeer zal drie keer de ronde van 16 kilometer moeten worden gereden en eenmaal terug in Welberg moeten nog 5 omlopen van 6.2 km worden afgelegd.

Zodra de junioren zijn vertrokken voor hun wedstrijd staat de koers voor de jeugdrenners van 14 jaar (jongens en meisjes) op het programma welke zeven omlopen van 6.2 km moeten wegtrappen. De finish voor de nieuwelingen staat gepland rond 13.00 uur, de junioren zullen rond 16.30 uur hun wedstrijd beëindigen.

Bij beide categorieën is het maximaal aantal deelnemers 150 renners.

Werving sponsoren en acties

Naast de werving van sponsoren, waarmee de Steenbergse wielerstichting momenteel volop bezig is, worden er voorafgaand aan deze wielerzondag diverse acties ondernomen om de nodige financiën bij elkaar te krijgen.

Zo zal er op zaterdag 16 maart een spinningmarathon worden georganiseerd, wordt er een bonbonactie gestart en zal er een grote loterij worden gehouden waarvoor reeds loten te verkrijgen zijn.[l]