Steenbergenaar benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

STEENBERGEN - Burgemeester Ruud van den Belt heeft een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan René Overveld uit Steenbergen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor het uitreiken van de onderscheiding reisde de burgemeester af naar Geertruidenberg, waar de 66-jarige decorandus werkzaam is bij Interstream Barging Netherlands B.V.. Of beter gezegd werkzaam was, want zijn werkgever bood hem een afscheidsreceptie aan op het bedrijfsterrein ter gelegenheid van zijn pensionering. Interstream Barging Netherlands B.V. in Geertruidenberg is een binnenvaartbevrachter in vloeibare producten zoals minerale oliën, chemicaliën en Vegoil gericht op Europa, met een vloot bestaande uit circa 135 schepen. Daarvan bevinden zich dertig schepen in eigen rederij.

Modern

Met zijn kennis en kunde heeft René Overveld bijgedragen aan een modern, praktisch en veilig vervoer van gevaarlijke stoffen per binnenvaartschip. Met zijn gepassioneerde wijze van omgaan met veiligheidsvraagstukken rondom het vervoer van gevaarlijke stoffen, wist de inwoner van Steenbergen - zowel bij ministeries maar ook internationaal in het ADN Safety Committee en daarvoor binnen de Centrale Commissie Rijnvaart (CCR) in Straatsburg - de ambtenaren van ministeries van andere landen voor zich te winnen en de belangen van de binnenvaart op de kaart te zetten.

Aanspreekpunt

Mede door de inzet van Overveld, met name op het gebied van veiligheid en kwaliteit van de binnenscheepvaart, kon het bedrijf waar hij bijna 49 jaar heeft gewerkt zich onderscheiden van zijn concurrenten. De kersverse Officier in de Orde van Oranje-Nassau was een belangrijk aanspreekpunt als het gaat om de praktische toetsing en de beproeving van nieuwe initiatieven die tijdens internationale overleggen, zoals bij de CCR en in EU-verband in Brussel op beleidsniveau worden ontwikkeld. Velen ervan zijn opgenomen in de internationale regelgeving voor de binnenvaart.

Kop en schouders

René Overveld wordt gezien als een van die werknemers die in de uitoefening van zijn beroep met kop en schouders uitsteekt boven zijn collega's. Zijn gehele carrière deed hij meer dan in een soortgelijke taakuitoefening van hem verwacht mocht worden en dit is velen opgevallen. Zijn indrukwekkende maatschappelijke inzet voor - en betrokkenheid bij - het bedrijf en de branche, zowel nationaal en internationaal is een voorbeeld voor velen. Vandaar ook dat hij aan het eind van zijn maatschappelijke carrière hiervoor onderscheiden is met het lidmaatschap als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bijzonder

"En benoemd worden tot Officier is iets heel bijzonders", zo liet burgemeester Ruud van den Belt bij de uitreiking van de onderscheiding weten. "Dat heb ik als burgemeester nog niet meegemaakt. Dit is voor mij de eerste keer. In de provincie Brabant zijn er niet veel Officieren."[l]