De nieuwe banners op de Markt in Steenbergen zijn een cadeau van Platform Kunst & Cultuur voor De Steenen Kamer. FOTO CLAUDIA KOOLE
De nieuwe banners op de Markt in Steenbergen zijn een cadeau van Platform Kunst & Cultuur voor De Steenen Kamer. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Kleurrijke banners met historie Steenbergen

STEENBERGEN - 25 jaar heemkundekring betekent veel historisch materiaal verzameld over Steenbergen en omgeving met geschriften en voorwerpen. In de Gummaruskerk aan de Markt in Steenbergen is het startschot gegeven voor het jubileumjaar van De Steenen Kamer in aanwezigheid van twee wethouders.

DOOR CLAUDIA KOOLE

De Steenen Kamer, als Heemkundekring van Steenbergen, kent vijf werkgroepen: Stadskernonderzoek, Publiciteit, Archief, Steenbergen Vertelt en Jaarboeken. Met zo'n 60 leden wordt de historie onderzocht en bijgehouden. Samenkomsten vinden plaats boven de Vredeskerk, op 't Zolderke zoals ze dat noemen. Een bijzondere plaats voor bijzondere verhalen.

Activiteiten

Wethouder Baartmans is trots op De Steenen Kamer. "Met dit feest is De Steenen Kamer zelf een onderdeel geworden van de geschiedenis", laat ze weten. "Wij zijn als gemeente heel blij met de activiteiten die zij organiseren om onze inwoners op de hoogte te brengen van alle zaken die zich in het verleden in Steenbergen hebben afgespeeld. Ik denk ook aan activiteiten zoals Open Monumentendag of de historische stadswandeling in Steenbergen."

Stadswandeling

Die historische wandeling in Steenbergen is een waardevolle route. Volgens leden van De Steenen Kamer worden de mooiste plekjes in Steenbergen getoond tijdens een 5,5 kilometer lange route, die zo'n twee uur duurt als wandeling. Er is ook een bestaande stadswandeling in het centrum van Steenbergen. Zo heeft het Middeleeuwse stadhuis achter de Marinabar gestaan. De geschiedenis van Steenbergen begint vanaf 1272 met een officiƫle actie die 'Oude Keur' wordt genoemd van Arnoud van Leuven.

Banners

Drie banners zijn op de Markt onthuld door de wethouders Baartmans en Prent. Baartmans: "Het is belangrijk en noodzakelijk dat historische kennis wordt overgebracht zodat ook wij en onze kinderen deze overdragen. We zijn de heemkundekring dankbaar hiervoor. Ook helpen zij ons regelmatig bij het oplossen van vele vragen die wij als gemeente krijgen over de historische achtergrond van zaken, zoals de bunkers langs de A4, bepaalde herdenkingsmunten of het Nassaubankje in de Kaaistraat. De Steenen Kamer is een historische vraagbaak voor onze gemeenschap."

Kennis

De drie banners zijn een cadeau van Platform Kunst & Cultuur. De heemkundekring, die in 2019 haar 25-jarig jubileum viert, wordt tevens als zakenpartner gezien voor de gemeente Steenbergen. Baartmans: "Denk aan de samenwerking rond Expeditie Nassau, de Canon van Steenbergen en de werkgroep 75 jaar bevrijding. Bij de viering van het 750-jarig bestaan van Steenbergen in 2022 hebben ook hun kennis van zaken nodig."[l]