Slechts een handjevol mannen op het voetbalveld in Dinteloord. FOTO CLAUDIA KOOLE
Slechts een handjevol mannen op het voetbalveld in Dinteloord. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Dinteloord loopt niet warm voor Walking Football

DINTELOORD - Het moet net zo'n groot succes moeten worden als in Welberg, maar Dinteloord heeft nog maar drie senioren warm weten te krijgen voor Walking Football. Als start is het een flop, maar initiatiefnemer en sportcoach Ivo Bolluijt geeft nog niet op. Over een tijd staat het voetbalveld wellicht wel vol met senioren die niet mogen rennen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Walking Football hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal, maar met een aantal uitzonderingen", vertelt Bolluijt. "Er mag niet worden gerend, er is geen buitenspel en er zijn geen keepers. Niet rennen houdt in dat er altijd één voet aan de grond blijft."

Trein

De voetbalkantine bij VV Prinsenland in Dinteloord blijft nagenoeg leeg. Andere clubs verzamelen zich in groten getale, maar senioren verschijnen maar amper na de oproep van Walking Football. In Welberg is het een ander verhaal. "Daar kwamen meteen zo'n 18 mannen op af. Het loopt daar als een trein iedere vrijdagavond. Eigenlijk zou iedere voetbalvereniging Walking Football moeten invoeren. Veel senioren vinden het moeilijk om zich aan te sluiten bij een sportvereniging."

Samenzijn

In de praktijk is men vooral op jonge leeftijd in de voetbalwereld actief. Ivo Bolluijt: "Na je 35ste ben je een beetje klaar met voetballen en dan worden de meesten vrijwilliger of supporter." Walking Football moet hier verandering in brengen om het plezier van sport en samenzijn te behouden, op een manier die bij ouderen past. Bij een klein goal, dat wordt gebruikt voor de allerjongste voetballertjes, verzamelen zich een paar heerschappen uit Dinteloord. Het gaat er rustig aan toe bij het overspelen van de bal. Op het veld ernaast wordt er flink getraind door een damesteam dat de spieren warm maakt.

Drempel

Toch hoeven senioren in Dinteloord niet de moed te verliezen. "Nee", zegt Bolluijt. "Ik heb het vast en ik laat het niet meer los. Het gaat om de kwetsbare groepen in de samenleving. We zijn nog maar net begonnen. Ik ben anderhalve maand geleden gestart met de promotie van Walking Football, maar blijkbaar is er hier een drempel om te komen. Ze moeten het in de gaten houden, want het blijft wel in Dinteloord."

Spelregels

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in Walking Football, maar nog niet goed weten wat ze zich erbij voor moeten stellen, volgen hier enkele spelregels om een volgende keer wel naar VV Prinsenland te komen en een balletje te trappen. Op een veld van 42 x 21 meter wordt gespeeld met minigoals en er is geen keeper. De wedstrijden duren 15 minuten. Er wordt zes tegen zes gespeeld en het maken van slidings is niet toegestaan. Er worden ook geen penalty's genomen, wel een indirecte vrije trap. De bal mag niet boven heuphoogte komen en tegenstanders duwen in de rug, of een duw tegen de schouder geven, is verboden. Een volgende keer gaat dit sportplezier wellicht meer mensen over de streep trekken.[l]