Tevreden bewoners van het Wijngaarden Bolwerk bij de presentatie van hun uitgebrachte ideeën. FOTO CLAUDIA KOOLE
Tevreden bewoners van het Wijngaarden Bolwerk bij de presentatie van hun uitgebrachte ideeën. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Tevreden bewoners over nieuwe inrichting

STEENBERGEN - In de groene wijk Wijngaarden Bolwerk in Steenbergen worden ideeën gerealiseerd van bewoners. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de inrichting eind 2018 klaar zou zijn, maar in september kwamen ze nog samen omdat er ingrijpende wijzigingen moesten gebeuren.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Zoals in veel plaatsen en wijken zijn parkeerplaatsen een vast onderwerp om aan te pakken. Dat is ook het geval bij de nieuwe inrichting Panneman en Wijngaarden Bolwerk. Een bewoner uit: "Tegenwoordig hebben sommige gezinnen drie of vier auto's. Waar moeten die staan?" Vaak moet groen wijken voor meer parkeerplaatsen. "Er komen nieuwe parkeerplaatsen", laat Giel van den Boom beleidsadviseur groen van de gemeente Steenbergen weten. "Maar we gaan niet alles maken voor auto's."

Kattenbak

Bewoonster Natasja Zantboer heeft echt behoefte aan die extra parkeergelegenheden. "Momenteel is het echt een drama. Ik moet zigzaggend over de weg om thuis te komen." Dat zigzaggen gaat tot de verleden tijd behoren bij de nieuwe inrichting. Ze is tevens blij met de nieuwe aanleg van de speeltuin. "Daar liggen nu houtsnippers", legt ze uit. "Die zijn heel vies voor kinderen. Er kwamen daar katten die hun behoefte deden tussen de houtsnippers." De huidige speeltuin fungeerde als grote kattenbak. De hygiëne en veiligheid gaan op de schop met nieuwe toestellen en een frisse nieuwe schone ondergrond met hoogstwaarschijnlijk speelgras.

Biodiversiteit

"Er komen nieuwe platanen", vertelt Giel van den Boom. "Dit zijn meerstammige bomen en dit kan men later zien als klimboom en onderdeel van de speeltuin. Locaties voor speelgelegenheid worden nog nader bepaald. Samen met de bewoners hebben we de kleur bepaald bij de nieuwe inrichting. Vooraan brengen we stevige groenblijvende planten aan met een haag als bovenkant. Tussenin komen vlinderstruiken, wat goed is voor de biodiversiteit."

Boom

Ook met viezigheid op auto's is rekening gehouden. Van den Boom: "Zelkova's zijn bomen die geen overlast gaan geven aan de bewoners en hun auto's. Ze zorgen bijvoorbeeld niet voor plak." In het Wijngaarden Bolwerk komt een grotere boom te staan die een prachtig oranjekleurig blad geeft in een periode van het jaar. Het is de Nyssa Sylvatica boom als grootste boom op het terrein bij de jeu de boulesbaan en die smal blijft.

De bewoners zijn tevreden over hun bedachte inrichting. Bewoner Wil Akkerman zegt hierover: "Alles wat we willen zien zit er in." Vanwege ingrijpende wijzigingen heeft het langer geduurd. "In april of mei gaan we starten", laat Giel van den Boom weten. In de zomerperiode dit jaar kunnen bewoners genieten van Franse sferen met hun jeu de boulesbaan.[l]