Deelnemers genieten van een clinic tijdens 'Uniek sporten' in 2018.
Deelnemers genieten van een clinic tijdens 'Uniek sporten' in 2018. Foto: Uniek Sporten

Aanmeldingen open voor event 'Uniek sporten'

STEENBERGEN - De aanmeldingen voor het wielerevenement 'Uniek sporten, fietsen met je idool' zijn geopend. Op vrijdag 7 juni zullen zo'n 250 mensen met een beperking een sportieve fietsmiddag beleven bij het wielercentrum in Ossendrecht. En als kers op de taart zullen verschillende grote wielerhelden ook langs komen. Alles om de dag tot een onvergetelijke belevenis te maken voor de mensen voor wie sporten niet zo vanzelfsprekend is.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het lijkt zo gemakkelijk: 'even' gaan sporten. Maar voor mensen met een beperking, zowel geestelijk als fysiek, ligt dat ingewikkeld. Zij kunnen niet zomaar op de fiets stappen of zich aansluiten bij een willekeurige sportvereniging. En dat is zonde. Want juist voor mensen met een beperking is sporten enorm waardevol. Allereerst natuurlijk omdat de fysieke inspanning goed is voor de gezondheid. Maar ook het sociale aspect van samen sporten is van grote waarde. Daarom organiseert de stichting GP Adrie van der Poel sinds vorig jaar het wielerevenement 'Uniek Sporten' om mensen met een beperking een onvergetelijke, sportieve dag te laten beleven.

Uniek

Voor de organisatie was de eerste editie van Uniek Sporten vorig jaar best even spannend. Want nergens in Noord-Brabant bestaat een evenement als dit. Gelukkig kon de organisatie terugblikken op een meer dan geslaagde dag. Want ondanks de regens genoten zowel deelnemers, topsporters als vrijwilligers met volle teugen van het bijzondere evenement. En dat succes smaakt naar meer. Daarom mikt de organisatie dit jaar op een flink deelnemersveld. In plaats van de 160 van vorig jaar, wil de organisatie dit jaar 250 deelnemers een volle middag vermaken.

En dat doel komt niet alleen vanuit de stichting GP Adrie van der Poel Hoogerheide en de vrijwilligers zelf. Ook de provincie Noord-Brabant, die er financieel aan bijdraagt, ziet Uniek Sporten graag groeien. Want nergens anders in Noord-Brabant wordt een vergelijkbaar wielerevenement voor mensen met een beperking gehouden. Dus de provincie ziet graag dat niet alleen mensen uit Woensdrecht en omgeving gebruik maken van de kans om een unieke wielerdag te beleven, maar dat deelnemers uit heel Noord-Brabant op 7 juni naar Ossendrecht komen.

Programma

De wielerdag duurt van 12.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. De deelnemers kunnen deelnemen aan allerlei clinics op onder andere de racefiets, MTB, spinning bike, ATB-step (driewieler) op de rollenbank en met de tandem. Daarnaast zullen er allerlei demonstraties te zien zijn met bijvoorbeeld een handbike. Het fietsen kan tijdens de wielerdag op alle niveaus. Voor degenen die niet sportief zijn of echte beginners zijn op de fiets zijn er activiteiten en clinics op maat. En voor degenen die gemiddeld fietsen, of echt al gevorderd zijn, zijn er twee speciale parcours uitgezet met beiden hun eigen moeilijkheidsgraad. Zo biedt Uniek Sporten voor iedere deelnemer een uitdaging op maat.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.gpadrievanderpoel.nl. Heb je géén fiets, geen probleem. Geef dit aan bij je aanmelding en de organisatie zorgt dat er een fiets klaar staat. Elke deelnemer ontvangt een uniek wielershirt alsmede een leuke goodiebag. Wil je ook op de foto met één van fietsidolen? Ook dat is mogelijk! De organisatie is momenteel in overleg met verschillende toppers die hun opwachting zullen maken en alle tijd nemen om met de deelnemers te fietsen, gezellig te praten en op de foto te gaan. Tussendoor is er ook een DJ en komt zanger Marijn van Geel om de deelnemers ook muzikaal te vermaken. Na afloop gaan de deelnemers samen met de wielrenners genieten van een echte wielermaaltijd.

Dit bijzondere wielerevent mag je dus niet missen! Instanties als WVS, Titurel, Almata, SDW, Stichting Samenwerken hebben hun medewerking al toegezegd. Dit jaar zal de organisatie ook gaan samenwerken met Stichting Zin en met Special Olympics Nederland.[l]