Op het bordes van het gemeentehuis gingen zowel de gedecoreerden van dit jaar de personen die al eerder een koninklijke onderscheiding kregen samen met de burgemeester op de foto. WILL ROMBOUTS
Op het bordes van het gemeentehuis gingen zowel de gedecoreerden van dit jaar de personen die al eerder een koninklijke onderscheiding kregen samen met de burgemeester op de foto. WILL ROMBOUTS Foto: Will Rombouts

Dertien lintjes uitgereikt in gemeente Steenbergen

STEENBERGEN - Ter gelegenheid van Koningsdag heeft burgemeester Ruud van den Belt 13 mensen uit de gemeente Steenbergen koninklijk onderscheiden. Een van hen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de andere 12 tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De hoogste onderscheiding, de ridderorde, was voor Sandra Houtepen (59) uit Steenbergen. Zij werkt sinds 2001, vanaf het moment waarop zij zelf werd gediagnostiseerd met Apneu, samen met verschillende klinieken en ziekenhuizen over de hele wereld om onderzoek te doen naar de gevolgen van slaapapneu. Als hobby heeft ze schilderen. Via die weg is ze lid geworden van KunstForum en het Kunst- & Cultuur Platform en schildert ze met kinderen van de basisschool. Houtepen zet zich verder sinds 2011 in voor het culturele leven in Welberg en Steenbergen, alsook voor de Werkgroep Herdenkingsmonument Welberg.

Zussen

Naast Sandra Houtepen ontvingen vrijdag nog negen andere mensen uit de kern Steenbergen een lintje met als bijzonderheid ook de twee zussen Els (59) en Lidy (61) Verbeek. Beide zijn onder andere actief als vrijwilligster bij de Sint Annaparochie. Els was verder in het verleden directeur van de Lagere Agrarische School (LAS) in Steenbergen. Lidy is onder andere lange tijd als vrijwilligster intensief betrokken geweest bij de Wereldwinkel Steenbergen waarvan zij ook vice-voorzitster was. Zij was daarnaast 12 jaar bestuurslid van de afdeling Steenbergen/Welberg van De Zonnebloem.

Paardenvrouw

Een van de andere gedecoreerden uit Steenbergen is Tineke Geluk (68), paardenvrouw en liefhebber van de dressuursport in hart en nieren. Zij zet zich al sinds 1972 intensief in ten behoeve van paardensportvereniging De Strieneruiters. Naast bestuurswerkzaamheden is zij reeds jaren de 'commandante' van de jeugdleden en geeft vanaf 1988 de verenigingslessen. Tineke Geluk was ook actief voor de Stichting Ruitersportcentrum Steenbergen.

Verenigingsman

Ivo Nagelkerken (45) uit Steenbergen is een echte verenigingsman. Naast typische vrijwilligersactiviteiten zoals het functioneren als jeugd- en activiteitenleider en als barvrijwilliger bij s.c. Welberg (vanaf 2008 tot heden), is hij er ook bestuurlijk actief geweest. Ook was hij onder andere betrokken bij de Kleine Tour Steenbergen. Verder is hij al van jongs af aan jaarlijks actief tijdens de intocht van Sinterklaas.

Stadsraad

Leontine Tjioe (59) is al vanaf 1999 maatschappelijk actief, in bijzonder voor het behoud van de Gummaruskerk. Sinds enkele jaren is zij ook actief lid en momenteel voorzitter van de Stadsraad Steenbergen. In de periode dat haar kinderen basisschool Maria Regina bezochten zat ze in de medezeggenschapsraad en was ze kartrekker voor de EHBO-lessen op school. Vanaf 2011 combineert zij een en ander ook nog met haar inzet voor de doelen die vanuit de Lionsclub worden ondersteund.

Kleine Tour

Wim Roovers (59) is een sociale en vakbekwame bestuurder met extra aandacht voor de verbinding tussen bestuur en de meer uitvoeringsgerichte vrijwilligers. Hij heeft een gouden hart voor met name de Kleine Tour, die dit jaar voor de vijftigste keer wordt verreden. Van 1992 tot 1998 was hij lid van de ouderraad en secretaris van de Stichting Katholieke Steenbergse Scholen. Hij was onder andere betrokken bij het fusieproces met de Lowys Porquinstichting. Jaren later, in 2009 werd hij penningmeester en vanaf 2014 tot 2016 voorzitter van de voetbalvereniging Steenbergen. Sinds 2010 is hij voorzitter van de Stichting Kleine Tour.


Muziekleven
Walter Siol (60) is al decennia lang op vrijwilligersbasis een gerespecteerd en gewaardeerd dirigent en muziekdocent en levert een grote bijdrage aan het muziekleven in de gemeente Steenbergen en aan de groei en bloei van muziekvereniging Volharding in het bijzonder. Al vele jaren is hij ook betrokken bij het project 'Samen Muziek Maken Geblazen', een project dat zich richt op de groepen 5 van alle basisscholen in de gemeente.

Atletiek

Joke de Kock (61) uit Steenbergen is al sinds 2001 bijzonder intensief betrokken bij sportvereniging Diomedon, in bijzonder de atletiekafdeling. Haar maatschappelijke betrokkenheid reikt ook tot buiten de atletieksport, zoals blijkt uit haar inzet voor de Wereldwinkel (sinds 1998). Voor Unicef coördineerde zij 14 jaar lang de verkoop van kaarten en andere artikelen. Bij de EHBO-vereniging Nieuw-Vossemeer was ze secretaris. De Kock is ook nog mantelzorger voor haar schoonzus.

Roparun

De laatste gedecoreerde uit de kern Steenbergen is Peet van der Zande (62). Hij is al vanaf 1986 op vrijwillige basis maatschappelijk actief. Aanvankelijk vooral gericht op jeugd- en jongerenwerk en later ook op het bieden van activiteiten voor gehandicapten, ouderen en eenzame mensen. In de jaren tachtig was hij ook actief in de groep die zich richtte op het behoud van zwembad De Meermin als gemeentelijke accommodatie. Verder was hij nauw betrokken bij de Roparun waarbij hij zich vooral ook richtte op het team Door Dik en Dun en op de organisatie van een feestelijke doorkomst van alle deelnemers van de Roparun in de Oudlandsestraat. In 2011 was hij een van de initiatiefnemers van het toen nieuwe team Stonemountain Runners, waarvan hij voorzitter werd. Sinds 2016 is hij ook lid van de Wmo-Adviesraad.

Onderwijs

Hans Bomgaars (65) uit Dinteloord is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn zeer langdurige en intensieve inzet ten bate van het leerlingenkoor van zijn school, de Groen van Prinsterer in Dinteloord. Mede dankzij zijn inzet is het koor uitgegroeid tot een regionaal gewaardeerd zanggezelschap van jonge basisschoolkinderen. Naast alle tijd die hij in het schoolkoor heeft gestoken, heeft Bomgaars zich ook altijd vol overgave ingezet voor alle sportevenementen van de school en overstijgend bijgedragen aan (vooruitstrevende) ICT-ontwikkelingen.

KBO

Jo Geers (77) uit Dinteloord is al meer dan 18 jaar als vrijwilliger betrokken bij het ouderenwerk in zijn woonplaats Dinteloord. Hij is vanaf 2000 secretaris van de KBO afdeling Dinteloord en heeft ook jarenlang het voorzitterschap waargenomen toen die functie nog niet door een ander kon worden ingevuld. Daarnaast zet hij zich in voor de Petrus en Paulus parochie (nu onderdeel van de St. Annaparochie). In de jaren 2000 tot 2015 was Jo Geers met enkele anderen gezichtsbepalend voor het Platform Uitkeringsgerechtigden en Gehandicapten. Hij hielp van 1995 tot en met 2000 ook vele FNV-leden bij het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte.

Buurthuis

De laatste in het rijtje van personen die vrijdag een koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen is Toine Simons (70) uit De Heen. Hij is al bijna vijftig jaar gemiddeld 16 uur per week actief voor het beheer en onderhoud van buurthuis Plekzat. Voor alle inzet en toewijding voor dit buurthuis werd hij in 2011 benoemd tot erelid van de buurtvereniging. In 2012 werd met een royale bijdrage van het Oranjefonds een nieuw buurthuis weggezet. De drijvende kracht voor het realiseren ervan was Simons.[l]

Sandra Houtepen kreeg vrijdag de hoogste onderscheiding. ARCHIEFFOTO CLAUDIA KOOLE