De koningin bezoekt eind mei het ultramoderne verpleeghuis. ARCHIEFFOTO WIJNAND NIJS
De koningin bezoekt eind mei het ultramoderne verpleeghuis. ARCHIEFFOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

Koningin Máxima opent Hof van Nassau

STEENBERGEN - Koningin Máxima komt op dinsdag 28 mei naar Steenbergen om verpleeghuis Hof van Nassau te openen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vorige week bekend gemaakt.

DOOR PETER HOUTEPEN

Burgemeester Ruud van den Belt is enorm verheugd met de komst van de koningin naar zijn gemeente. "We hebben redenen in overvloed om de vlag uit te hangen en te laten zien hoe trots we zijn op het Hof van Nassau. Het koninklijk bezoek is een uitgelezen kans om de buitenwereld onze mooie gemeente te laten zien."

Onderdeel

Het verpleeghuis is onderdeel van zorginstelling tanteLouise, die kosten noch moeite gespaard heeft om van het Hof van Nassau een ultramodern verpleeghuis te maken.

Naam

De naam Hof van Nassau is een verwijzing naar het rijke vestingverleden van de gemeente Steenbergen. Ook bij de vormgeving van de nieuwbouw van het verpleeghuis is nadrukkelijk rekening gehouden met de geschiedenis.

Rondleiding

TanteLouise streeft ernaar zowel thuis als in een zorgomgeving de beste zorg te bieden. Uitgangspunt is dat bewoners zo veel mogelijk de regie voeren over hun eigen leven. Hof van Nassau biedt daarom maximaal verantwoorde vrijheid aan haar bewoners met dementie. Een armband met een sensor bepaalt waar bewoners van het verpleeghuis veilig kunnen bewegen. Zo wordt, waar mogelijk, voorkomen dat bewoners te maken krijgen met gesloten deuren. Technologische toepassingen in en om het huis die processen in de woning automatiseren, domotica, ondersteunen hierbij.

Tijdens haar bezoek wordt de koningin rondgeleid door het verpleeghuis en krijgt daarbij uitleg over die toepassingen. Ook spreekt de vorstin met medewerkers, vrijwilligers en bewoners over hun ervaringen.[l]