2,6 miljoen euro voor in financiële nood verkerende Juzt

STEENBERGEN - Gemeenten in West-Brabant en Zeeland verlenen 2,6 miljoen euro aan de jeugdzorgorganisatie Juzt. De financiƫle situatie bij Juzt is zo kritiek dat zij er zelf niet meer uitkomen.

In 2015 werd de jeugdhulp gedecentraliseerd toen de gemeenten verantwoordelijk werden, maar veel minder geld tot hun beschikking kregen voor jeugdzorg dan voorheen. Door onder andere een onderbezetting van jeugdzorgplus, afnemende instroom van alleenstaande minderjarige vluchtelingen en druk op budgetten, zijn de problemen bij Juzt ontstaan.

Spoedoverleg

Om de financiƫle problemen het hoofd te bieden ging Juzt fusiegesprekken aan met Amarant. Die onderhandelingen liepen echter op niets uit. De betrokken gemeenten hielden daarom eind april een spoedoverleg. Naar aanleiding van dat overleg gaan de gemeenten een noodlening vertrekken van 2,6 miljoen euro om het liquiditeitsprobleem een halt toe te roepen.

Instellingen

1800 jongeren in West-Brabant en Zeeland worden opgevangen bij Juzt. Het overgrote deel hiervan (ruim 1200) komt uit West-Brabant Oost en West-Brabant West. Juzt zorgt daarnaast ook voor de Vrouwenopvang en hulp aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen in de regio.

De organisatie beschikt over twaalf instellingen in de regio waar jeugdigen met vaak ernstige gedragsproblemen worden opgevangen en behandeld. Juzt telt 470 fulltime banen.[l]