Na 60 jaar huwelijk is het echtpaar Jongeling, woonachtig in Dinteloord, nog altijd gelukkig met elkaar. FOTO CLAUDIA KOOLE
Na 60 jaar huwelijk is het echtpaar Jongeling, woonachtig in Dinteloord, nog altijd gelukkig met elkaar. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Echtpaar Jongeling viert 60-jarig huwelijk

DINTELOORD - Piet Jongeling (84) en Eef Jongeling-Teubel (81) wonen zo'n 15 jaar in Dinteloord en vieren hun 60-jarig huwelijk. Voor hun diamanten huwelijk kregen ze bezoek van burgemeester Ruud van den Belt. Vakanties met het gezin zijn hele goede herinneringen, maar met het bootje op het water dat vader Jongeling had gekocht, is een apart verhaal.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Wij hebben een heel goed thuis gehad", vertelt zoon Aad Jongeling. "We kunnen ons geen betere ouders voorstellen." Het gezin Jongeling kent vier zonen en negen kleinkinderen. Mevrouw Jongeling-Teubel zegt hierover: "Wij zijn als familie graag bij elkaar. Dat was vroeger al zo. Elke zondag ging ik met de jongens naar het zwembad of we gingen in het bos wandelingen maken. We hebben elkaar altijd vermaakt."

Dansles

Eef Jongeling-Teubel en Piet Jongeling leerden elkaar kennen in 1957. "We gingen elke zaterdag naar Van Gool op 't Pleintje in Krooswijk. Zo leerden we elkaar kennen bij dansles", vertelt mevrouw Jongeling. "Maar het duurde nog een aantal maanden voordat we verkering kregen. Na twee jaar verkering zijn we getrouwd in 1959." Als gezin gingen ze regelmatig op vakantie. "Ja, met de tent bovenop de auto. En we hebben ook weleens een caravan gehuurd. We gingen dan naar Frankrijk, Luxemburg, gewoon Europa in met de auto."

Bootje

Zoon Aad weet zich nog te herinneren dat zijn vader een bootje had gekocht. "Mijn vader ging nooit in het water. Op een dag had hij een bootje gekocht en hij ging erin met ons. We gingen verder het water op en het ging goed, totdat hij de bodem niet meer kon zien. Toen was het even paniek. Hij wilde terug naar de kant."

Rotterdam

Piet Jongeling heeft als timmerman gewerkt in de bouw. Zijn vrouw was grotendeels huisvrouw en werkte kort als schoonmaakster in de avonduren. "Ja, een gezin met vier jongens is al een hoop werk", laat mevrouw weten. Ze komt van oorsprong uit Rotterdam en haar man uit Kralingen. Hoewel Rotterdam flink is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, heeft ze niet veel meegekregen uit deze tijd. "Ik draag nog beelden bij me van de Marnixstraat dat mannen op een rij werden gezet. Mijn moeder liep met een handkar eten te halen, maar we hebben nooit honger gehad."

Voorzieningen

"Een keer per maand ga ik naar Rotterdam, naar mijn zus. Het contact met mijn zussen is nog goed", vertelt ze. "We gaan allemaal goed met elkaar om. En trouwens, we gaan ook goed om met de buren in onze straat. Het is een leuk straatje om in te wonen. Dinteloord vinden we een heerlijk dorp." Voorheen hebben ze sinds de pensionering van Pit in Anna Jacobapolder gewoond. "Maar daar gingen steeds meer voorzieningen weg", laat zoon Aad weten. "Hier in Dinteloord zijn er betere voorzieningen voor hen." Op de dag dat de burgemeester langskwam, maandag, zat hun huis vol met familie om het 60-jarig huwelijk te vieren.[l]