Expeditie Zuiderwaterlinie: Etappe Bergen op Zoom - Steenbergen

STEENBERGEN - Van 19 t/m 29 juni is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie: een elfdaagse wandeltocht dwars door Brabant. Dagmarsen voeren wandelaars langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden wandelaars getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing.

Op 19 juni vindt de Etappe Bergen op Zoom - Steenbergen plaats. Een tocht van 18.7 kilometer neemt wandelaars mee door het vestingverleden van Bergen op Zoom en Steenbergen. Bij Ravelijn op den Zoom kun je het vestingverleden van de stad nog goed zien. De ondergrondse gangen (de kazematten) zijn de laatste overblijfselen van de beroemde Bergse vesting die Menno van Coehoorn daar bouwde. Om Bergen op Zoom te beschermen tegen de Spanjaarden werd het land in 1628 via inundatie onder water gezet en werden er forten gebouwd. Zo ontstond de West Brabantse Waterlinie – nu onderdeel is van de Zuiderwaterlinie. Fort de Roovere hield niet alleen de Spanjaarden tegen, maar later ook de Fransen en de Belgen. De Mozesbrug bij Fort de Roovere is wereldberoemd. Deze opvallende 'loopgraafbrug' ligt als een als een omgekeerde 'infinity pool' verzonken onder de waterspiegel. De ligging én de zwakke verdedigingswerken leidden in Steenbergen tussen 1572 en 1622 tot de ene belegering, verovering en herovering na de andere. In 1622 heroverde Prins Maurits Steenbergen terug op de Spanjaarden. Na 1626, dankzij de aanleg van Fort Henricus, werd Steenbergen een echte, onneembare vesting. De restanten van de vesting hier en daar nog zichtbaar: herstelde bastions, de herkenbaar gemaakte liniegracht en de opgeknapte vestingmuur.

Start-Eindpunt
Het startpunt van etappe is: Intermezzo Café Brasserie, Stationsstraat 33, 4611 CB in Bergen op zoom.
Het eindpunt van de etappe is: Hotel Restaurant De Wallevis, Kade 2, 4651 BS in Steenbergen
Na afloop van de etappe worden de deelnemers feestelijk onthaald met muziek enen wordt er nog wat gedronken en gegeten.
Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een etappe of zelfs de hele Expeditie. Deelnemen is gratis, plaatsen zijn beperkt. Ontdek het volledige programma en schrijf je in via www.expeditie-zuiderwaterlinie.nl. [l]