Claudia de Groen met haar muziekleerlingen uit groep 3/4 die oefenen voor de 24 uurs muziekmarathon.
Claudia de Groen met haar muziekleerlingen uit groep 3/4 die oefenen voor de 24 uurs muziekmarathon. Foto: Claudia Koole

Dag en nacht muziek door Volharding Steenbergen

STEENBERGEN - 175 jaar muziek moet gevierd worden. Volharding Steenbergen houdt niet zomaar een feestje. Dit feestje duurt een etmaal lang van zaterdag 22 juni 2019 13.00 uur tot zondag 23 juni 2019 13.00 uur bij en op Het Podium in de Maria Reginaschool te Steenbergen waarbij JONG Volharding de nacht ingaat met een popconcert en het project orkest midden in de nacht filmmuziek laat horen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Voordat een 24uurs marathon in elkaar staat, gebeurt er heel veel. Tijdens het etmaal muziek wordt er veel uitgedrukt met klanken. Twee bekende leden van Volharding vertellen hierover. Gijs Willigers speelt bij JONG Volharding, bij de harmonie en bij de Big Band. Hij zegt: "Het leukst aan muziek maken vind ik om in een orkest of met meerdere mensen te spelen, zodat je samen werkt naar een doel. Ook klinkt het vaak veel mooier met z'n allen om in een compleet orkest te spelen. Je maakt dan echt onderdeel uit van een groter geheel."

Emotie

Dit kan dirigent Walter Siol zich goed indenken. Hij is zo'n 45 jaar met Volharding verbonden en voor zijn inzet heeft hij recent een Koninklijke Onderscheiding gekregen. "Muziek is voor 95% emotie", vertelt hij. "Ik vind het een hoge kunstvorm die zich afspeelt in een bepaalde tijd. Tegelijkertijd raakt het ons allemaal. Muziek is universeel. Het heeft overigens ook dezelfde structuur als het universum als je kijkt naar bijvoorbeeld de octaaf in muziek." Gijs Willigers weet wat deze dirigent hiermee bedoelt. "Ik vind dat muziek verder gaat dan woorden. Je kan er veel meer in uitdrukken. Dat merk je ook met films enzo. Achtergrondmuziek bepaalt de sfeer en het gevoel bij een film. Muziek is echt bepalend voor een sfeer en gevoelens die je voelt."

JONG

Gijs is zo'n negen jaar geleden begonnen. Hij was destijds 10 jaar. "Ik zat toen in groep vijf en heb op twee blokfluiten gespeeld. In groep zeven ben ik met saxofoon begonnen. Sinds twee jaar speel ik naast saxofoon ook nog fagot. Ondanks het feit dat ik al 7 jaar saxofoon speel, volg ik nog steeds muziekles om verder te komen." Vooralsnog speelt hij bij JONG Volharding, maar de 24uurs marathon zal voor hem de laatste keer zijn bij deze jonge club.

Herinneringen

Walter Siol heeft goed herinneringen aan Volharding. "Och, dat zijn wel 100 momenten", laat hij weten. "Zo deden we vroeger bijvoorbeeld veel schoolbezoeken. Dat begon in 1982. Maar in 1994 meldden zich opeens 23 leden aan uit het niets. Dat vond ik een heel mooi moment. Het was echt heel bijzonder, want vragen zoals 'waar halen we zoveel instrumenten vandaan' kwamen naar boven en dat moest snel geregeld worden." Ook Gijs Willigers heeft zijn herinneringen: "De concertreis met de harmonie naar Engeland, het optreden met de Big Band op het Stationsplein in Rotterdam of het projectorkest waar ik nu mee speel om te proberen het best mogelijke resultaat te leveren. Maar als ik echt moet kiezen, is het wel om jongere kinderen te zien groeien in het muziek maken en ze beter zien worden."

Namen

Veel leden zullen hun eigen herinneringen hebben aan Volharding die eerst andere namen had vanaf 1844, het jaar waarin Musyk Geselschap De Harmonie werd opgericht in Steenbergen. Destijds, midden 19e eeuw, begon men met 19 leden. Er zat weinig groei in het harmonieleven destijds. In 1853 deed men een nieuwe poging om de harmonie tot leven te brengen onder de naam Door IJver Vruchtbaar wat in naam niet bevestigd werd. De vruchtbaarheid bleef uit en in 1863 kwam er opnieuw een andere naam: Volharding als naam die anno 2019 nog steeds bestaat met 260 leden.

Programma

Het programma van de 24uurs muziekmarathon is te vinden op VolhardingSteenbergen.nl Walter Siol: "Het is een unieke kans om kennis te maken met muziek. Je zult verrast worden. Kies je moment. We brengen de muziek naar de mensen." [l]