De hulpdiensten troffen een vliegtuigje aan wat op een akker lag. FOTO TOM VAN DER PUT/SQ VISION
De hulpdiensten troffen een vliegtuigje aan wat op een akker lag. FOTO TOM VAN DER PUT/SQ VISION Foto: Tom van der Put

Twee doden bij crash tussen twee vliegtuigjes

Chapeau:

Ervaren vlieger uit Steenbergen een van de slachtoffers

STEENBERGEN - Bij een ongeval waarbij twee sportvliegtuigjes betrokken waren, zijn vrijdagmiddag ter hoogte van Willemstad twee doden gevallen. Een van hen is een 77-jarige man uit Steenbergen.

DOOR PETER HOUTEPEN

De twee sportvliegtuigjes kwamen vrijdag rond 13.15 uur in de lucht met elkaar in botsing. Hierbij maakte een van de twee een noodlanding, het andere vliegtuigje crashte.

Akker

De toegesnelde hulpdiensten troffen bij de Oostmiddelweg een vliegtuigje aan wat op een akker lag. In dit toestel bleken zich twee personen te bevinden die overleden waren. Een stuk verderop troffen de hulpdiensten het andere vliegtuig met twee personen erin. De piloot was gewond, de passagier niet.

Getuigen

Vrij snel na het ongeluk sprak de politie enkele getuigen. Zij verklaarden dat de vliegtuigen vlak bij elkaar vlogen en elkaar vermoedelijk geraakt hebben. Ter plaatse startten specialisten van de politie op de plaats van het incident een onderzoek met onder andere een helikopter en een drone. De Onderzoeksraad voor Veiligheid startte ook een onafhankelijk onderzoek op de plaats van het incident. In de loop van vrijdagavond zijn de vliegtuigen voor onderzoek weggebracht en de lichamen van de slachtoffers geborgen. Het gaat om een 77-jarige man uit Steenbergen en een 55-jarige man uit Delft.

Museum

De beide vliegtuigjes waren vrijdag rond 10.00 uur opgestegen vanaf Breda International Airport in Bosschenhoofd. Beide toestellen kwamen van het Vliegend Museum Seppe. Het gaat om twee dezelfde piper cubs uit de jaren vijftig. Het zijn privévliegtuigjes, die - als ze niet vliegen - worden gestald in het museum.

Ervaring

Op Breda International Airport wordt gerouwd om de dood van de twee slachtoffers. "De 77-jarige Mano Groenland uit Steenbergen en de 55-jarige René Bubberman uit Delft waren bekende, centrale figuren op het vliegveld", zo berichtte Breda International Airport afgelopen weekend op Facebook. "Goede vliegers, gewaardeerd en gerespecteerd om hun ervaring, maar zeker ook als mens. Het verlies is enorm, het medeleven met de families van de piloten is groot. Ze zijn er niet meer, hun lach en humor worden nooit meer gehoord." Het team van de Havendienst opende ter nagedachtenis aan de twee ervaren vliegers in een rustig hoekje op de verkeerstoren een condoleanceregister voor hen.