Het Georgiuskoor is blij met de nieuwe organiste en dirigente Marloes Koole. FOTO PKC H. GEORGIUS
Het Georgiuskoor is blij met de nieuwe organiste en dirigente Marloes Koole. FOTO PKC H. GEORGIUS Foto: PKC H. Georgius

Jong en oud gaan samen in het Georgiuskoor

KRUISLAND - De vergrijzing mag dan toeslaan bij parochianen in het kerkelijk leven, in de Heilige Georgiuskerk van Kruisland is er verjonging te zien. Marloes Koole is de nieuwe organiste en dirigente bij het Georgiuskoor. Haar voorganger vertrok om persoonlijke redenen en het kerkkoor bleef alleen achter. Even leek het erop dat zingen tijdens vieringen er niet meer in zat totdat nieuwe hoop de hoek om kwam dankzij inspanningen van het koor, het kerkbestuur en pastoor Hans de Kort.

DOOR ADDO SPRANGERS

Heel erg nieuw is het niet voor de 16-jarige Marloes Koole uit Kruisland om in een kerk te spelen. Eerder speelde ze tijdens speciale vieringen zoals de Herdertjesmis en tijdens de traditionele Kerststallentocht in de Heilige Georgiuskerk, incidenteel in de Gummaruskerk, op piano en orgel samen met haar zusje Annemijn Koole (13) die viool speelt. Als zusjes treden ze regelmatig op als tweestemmig duo op uitnodiging in meerdere plaatsen en kerken en op hun school Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal. Marloes is een gevorderd pianiste met absoluut gehoor die zelf componeert.

Dankbaar

"Vanaf mijn zevende jaar krijg ik pianoles. Mijn huidige leraar is Dennis van Velthoven uit Roosendaal van wie ik de laatste jaren les krijg. Iedere dag speel ik piano. Als ik dan even speel, ga ik helemaal op in de muziek en wil ik een lied afmaken", vertelt ze. Inmiddels staat ze geregistreerd als Buma junior voor haar tracks en composities die niet onbekend zijn op haar middelbare school en bij muziekleraren. Daar is ze eerder opgevallen met haar muzikale aanleg. Pastoor Hans de Kort werd geïnformeerd over haar muzikale kwaliteiten. Marloes: "De pastoor heeft veel voor mij geregeld. Hij bracht eerst dure muziekbladen die hij speciaal bestelde voor mij. Daarna volgde een gesprek met het bestuur van de kerk en werd vergoeding geregeld. Ik ben hier heel dankbaar voor."

Ontwikkelen

Even vroegen de koorleden zich af of zo'n jong iemand hen zou willen begeleiden. "Het klikt heel goed met de koorleden", zegt Marloes. "Ik vind ze heel aardig en de repetities gaan goed. Het kost me weinig moeite om kerkmuziek eigen te maken. De pedalen is iets wat extra aandacht vraagt." Vanuit het bisdom Breda krijgt Marloes extra begeleiding en ze zal voor de finesse speciaal orgelles gaan volgen. Jan Schuurmans is inmiddels langs geweest in de Heilige Georgiuskerk. Hij is medewerker kerkmuziek bij het bisdom. "Ze heeft talent", laat hij weten. "Vanuit het bisdom willen we jongeren stimuleren om zich te kunnen ontwikkelen."

Uitdaging

Marloes zal niet wekelijks te zien zijn in de Georgiuskerk. "Nee, ik roei", zegt ze. "Dat is een sport die ik heel graag doe bij de Roosendaalse Roeivereniging. Soms zijn er wedstrijden op zondag en dan ben ik daar graag bij. Bovendien heb ik ook nog andere hobby's." Tot die hobby's behoren wielrennen en handwriting. "Maar muziek maken blijft een grote favoriet. Spelen op een kerkorgel is een nieuwe uitdaging die me goed bevalt."[l]