Expositie in de Bibliotheek Steenbergen

STEENBERGEN - Toon Neelen, Henneke Valk en Ingrid van der Weegen exposeren van vrijdag 16 augustus tot en met woensdag 25 september in de Bibliotheek Steenbergen.

Van de hand van Toon Neelen zijn pentekeningen te zien. Henneke Valk stelt een deel van haar tekeningen en schilderijen tentoon. Ingrid van der Wegen heeft voor pastels en schilderijen gekozen. Toon, Henneke en Ingrid volgen de teken- en schildercursus bij Marianne van der Meer van het Kunst Centrum Steenbergen.

Toon Neelen

Toon Neelen is altijd onderwijzer geweest. Tijdens de tekenlessen op school vond hij het fijn om zijn leerlingen te laten zien hoe perspectief werkt, b.v. aan de hand van een laan met bomen of een slootje met een rij paaltjes.

Toon volgt al vele jaren de tekencursus bij Marianne van der Meer. Onderwerpen zoals portrettekenen, planten, natuur en dieren tekenen en schilderen worden besproken. Hij werkt graag aan de hand van deze thema’s. Ook bepaalde periodes uit de kunstgeschiedenis zijn een inspiratiebron voor hem. Hij heeft hiervan het nodige opgestoken.

Toon heeft zijn hart verpand aan het maken van pentekeningen, zeker nu je i.p.v. een kroontjespen en OI-inkt fijnschrijvers kunt gebruiken en geen vlekken meer kunt maken.

Daarnaast zijn lezen, fietsen, van de natuur genieten en een museum bezoeken aangename bezigheden. Toon gaat dan ook graag mee met het jaarlijkse uitstapje van het Kunst Centrum Steenbergen. Dit jaar stond een bezoek aan Haarlem en het Frans Halsmuseum op het programma.

Henneke Valk

Henneke Valk is al meer dan 10 jaar lid van de donderdagmiddaggroep van Marianne van der Meer. Omdat de opdrachten altijd zeer gevarieerd zijn, kom je met heel veel aspecten van het tekenen en schilderen in aanraking. Omdat de cursisten ook hun eigen inspiratie los mogen laten op de onderwerpen zijn deze altijd persoonlijk. Dat vindt Henneke erg fijn aan de lessen.

Henneke is begonnen met aquarellen en ze vindt het nu ook leuk om abstracte dingen uit te proberen. Ze put inspiratie uit haar omgeving, zoals haar hondjes, vroegere katten, YouTube en Pinterest.

Ingrid van der Weegen

Al van kinds af aan houdt Ingrid van der Weegen van tekenen. Ze weet nog dat ze een sigarendoos kreeg van een broeder, die stopte met tekenen. Allemaal verschillende tekenpotloden… wat een rijkdom. Ze zijn nog steeds niet allemaal op.

Op het atheneum had ze tekenles van Fons Gieles en kreeg daar mooie cijfers van. Dat was voor haar een teken dat ze het kon.

Later kreeg ze van haar broer een doos pastelkrijt, maar daar had ze nog geen ervaring mee. De doos bleef een hele poos onaangeroerd liggen.

Met haar moeder volgde ze 3 jaar een tekencursus in Essen.

Toen ze in 1996 in Steenbergen kwam wonen gaf ze zich op voor de teken- en schildercursus van het toenmalige Kreatief Centrum Steenbergen. In de eerste lessen kreeg ze algemene informatie en was ze toch weer met potlood bezig. De derde les moedigde de docente haar aan om met krijt te beginnen. Op de achterkant van behang maakte ze haar eerste grote werk: een stukje van haar tuin. Daarna volgden er meer.
Ingrid vindt het heerlijk om groot te werken. Haar favoriete onderwerpen zijn mens en dier, maar ook landschappen kunnen haar boeien. Haar voorkeur ligt bij pastel, al werkt ze ook graag met acryl en aquarel.

Ingrid volgt nog steeds cursus bij het Kunst Centrum Steenbergen/voorheen Kreatief Centrum Steenbergen.

Belangstelling

Belangstelling voor de teken- en schildercursus van het Kunst Centrum Steenbergen? Kijk dan op www.kcsteenbergen.nl of neem contact op met Marianne van der Meer, tel. 06 44246605 of e-mail: info@atelierdegrebbe.nl. [l]