De kasruimte en bedrijfshal in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord.
De kasruimte en bedrijfshal in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Foto:

Florensis bouwt in Dinteloord aan de toekomst

DINTELOORD - Jonge planten producent Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht bouwt een nieuwe productielocatie in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Zowel de kassen als de bedrijfshal bevatten de laatste technische innovaties op het gebied van klimaat, teelttechniek en energiebesparing.

Het bijzondere bouwproject verloopt voorspoedig en de enorme kasruimte van 60.000 m2 wordt nu per afdeling klaargestoomd voor de start van de productie begin november. Daarnaast staat de moderne 13 meter hoge bedrijfshal van 5.000 m2. In deze hal komen o.a. 18 steksteekrobots, een nieuwe techniek in de tuinbouwsector, die zorgen voor een optimale kwaliteit van jonge planten.

Uniek en duurzaam
"Wat dit project uniek maakt is de combinatie van de allernieuwste productietechnieken in de sierteeltsector op onze nieuwe productielocatie", zegt Adriaan Vonk, Directeur Binnenlandse Productie bij Florensis. "Ook heel mooi en bijzonder is de duurzaamheid in de nieuwbouw. De kas heeft straks 17 verschillende opkweekafdelingen die onafhankelijk van elkaar teelt technisch ingericht zijn. Met gescheiden retourwaterstromen en de nieuwste technische installaties voor de watergift van het plantmateriaal. De productie wordt gerealiseerd door o.a. LED verlichting, slimme klimaatsturing en een geïsoleerde bedrijfshal uitgerust met zonnepanelen die voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de hal. Met deze efficiënte inrichting kan de opkweek van de jonge planten straks met minimaal energiegebruik en inzet van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gerealiseerd worden. En dit past perfect in onze duurzaamheidsdoelstellingen!".
De gezamenlijke locatievoorzieningen van Nieuw Prinsenland op het gebied van energie, waterzuivering en wateropslag dragen ook bij aan het behalen van de huidige en toekomstige milieudoelstellingen van Florensis. Er zijn al ver gevorderde plannen, voor het gehele tuinbouwgebied, om restwarmte en CO2 af te nemen vanuit industrieterrein Moerdijk.

Omvangrijk project
Begin oktober 2018 is de eerste paal geslagen en de oplevering is begin november dit jaar.
Florensis breidt met de aankoop van 16 ha grond in Dinteloord haar eigen productiefaciliteiten voor jonge planten verder uit met oog op de toekomst en de sterke groei.
Deze aanvullende vestiging is voor Florensis als veredelaar en vermeerderaar van planten uit zaad en stek van essentieel belang voor het behouden van het allerhoogste kwaliteitsniveau en een hoge leverbetrouwbaarheid.
Op https://www.florensis.com/nl-nl/nieuwbouwproject is te volgen hoe Florensis bouwt aan haar duurzame en moderne 'state of the art' productielocatie voor jonge planten.

Florensis groeit
Het familiebedrijf Florensis, opgericht in 1941, is gespecialiseerd in het veredelen en vermeerderen van planten en bloemen voor professionele kwekers in Europa. Duurzaamheid, leverbetrouwbaarheid en innovatie staan hoog in het vaandel en inmiddels zijn er internationaal 2000 gedreven medewerkers werkzaam.
Met de sterke groei heeft Florensis voor de diverse vestigingen regelmatig nieuwe medewerkers nodig, met of zonder groene vingers. Alle vacatures staan vermeld op www.florensis.com/nl-nl/werken-bij-florensis.