Week van de Alfabetisering in de Bibliotheek Steenbergen

STEENBERGEN - Met de Week van de Alfabetisering van 9 t/m 12 september wordt ingezet op een samenleving met ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen.

Wie de Nederlandse taal niet (voldoende) beheerst, heeft moeite om mee te komen. Reizen met het openbaar vervoer, lezen van medicijnvoorschriften of ondertitels of het schrijven van een sollicitatiebrief is voor meer dan 10% van de beroepsbevolking van de gemeente Steenbergen niet vanzelfsprekend. Aan de bestrijding daarvan wil een samenwerkingsverband van Het Taalhuis, de Bibliotheek Het Markiezaat, WijZijn Steenbergen, de VoorleesExpress en VluchtelingenWerk een bijdrage leveren tijdens de Week van de Alfabetisering. Alle activiteiten zijn in de Bibliotheek Het Markiezaat, Blauwstraat 30 in Steenbergen.

Open taalles

De week start maandag 9 september (10.30-12.00 uur) met een open taalles voor volwassenen. Iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal is welkom. Zo kun je ontdekken of de taaloefengroep misschien iets voor jou is en welke taalbegeleiding er allemaal mogelijk is.

Taalfeest

Woensdag 11 september (14.00-15.00 uur) zijn alle kinderen in de basisschoolleeftijd én hun ouders van harte welkom op het Taalfeest om taalspelletjes te doen en te luisteren naar een mooi verhaal. Er zijn begeleiders aanwezig die graag en enthousiast een spelletje spelen met de kinderen en de ouders waarbij je wat opsteekt van de taal.

Taalcafé

Donderdag 12 september is de start van het Taalcafé. Iedere donderdag van 13.45-14.45 uur is er een Taalcafé voor iedereen die de Nederlandse taal wil leren spreken door te doen. Dat is het idee achter het Taalcafé. Onder het genot van een kop koffie of thee leer je nieuwe mensen kennen en kun je praten met elkaar en taalvrijwilligers. Er is geen lesprogramma; soms wordt er een thema behandeld, soms wordt er een taalspel gespeeld. Maar vaak ook worden er gewoon gesprekken gevoerd over gewone, alledaagse dingen zoals boodschappen doen, het weer of naar de dokter gaan. Door samen op een informele manier te oefenen met de Nederlandse taal, word je er niet alleen beter in, maar het is ook fijn om ervaringen te delen en uit te wisselen met anderen.

Vrijwilligersmarkt

Voor diverse taalactiviteiten in de gemeente Steenbergen zijn taalvrijwilligers nodig. Als afsluiting van de Week van de Alfabetisering is er een vrijwilligersmarkt voor taalondersteuners. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk op het gebied van taal? Loop dan binnen op donderdag 12 september tussen 15.00-16.00 uur. Alle eerder genoemde partijen (inclusief Vrijwilligers Informatie Punt Steenbergen) zijn ook aanwezig.

Deelname aan alle activiteiten is gratis. Loop gerust binnen, de koffie en thee staan klaar![l]