Afbeelding
Foto: Shutterstock

Toeristen besteden meer geld in eigen land

Met uitzondering van hen die het nog tegoed hebben, zit de zomervakantie er voor de meeste mensen nu wel zo'n beetje op. Veel Nederlanders zijn terug van een trip naar het buitenland, maar er zijn ook steeds meer Nederlanders die vakantie vieren in eigen land. Daarnaast is Nederland de laatste jaren erg in trek bij buitenlandse toeristen.

De cijfers van dit jaar zijn uiteraard nog niet bekend, maar in 2018 was het totaal aan bestedingen op het gebied van toerisme in Nederland 6,4 procent hoger dan in 2017. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat onderzocht op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken.

Overnachtingen

De groei is toe te schrijven aan bestedingen van zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. De bestedingen van binnenlandse toeristen waren 2,7 miljard euro hoger dan in 2017 en bedroegen in 2018 in totaal 51,9 miljard euro. De bestedingen van buitenlandse toeristen namen met 2,5 miljard euro toe naar 32,5 miljard euro.

De bestedingen van buitenlandse toeristen namen met 8,2 procent sterker toe dan van binnenlandse toeristen. Dat is deels veroorzaakt door het grotere aantal overnachtingen in logiesaccommodaties. Daarnaast hebben ook weer meer buitenlandse toeristen een accommodatie en/of (vlieg)ticket geboekt bij een Nederlands bedrijf.[l] FOTO SHUTTERSTOCK