Open huis 'kleine kerk' in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER - Altijd al eens een kijkje willen nemen in de kleine kerk aan de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer? Op zaterdag 28 september is het mogelijk. De kerk van de Protestantse Gemeente opent dan van 10.30 uur tot 15.00 uur haar deuren voor het publiek.

DOOR ADDO SPRANGERS

De Protestantse Kerk in Nieuw-Vossemeer werd in 1654 opgericht als een 'zaalkerkje' en bestaat dit jaar dus 365 jaar. In de loop der eeuwen onderging het kerkgebouw verschillende verbouwingen en restauraties, maar al die tijd is de kerk een niet meer weg te denken baken in het dorp geweest. Met al haar op gezette tijden plaatsvindende activiteiten speelt de kerk een belangrijke rol in de Nieuw-Vossemeerse dorpsbeleving.

De Protestantse Gemeente, sinds april 2005 officieel Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw-Vossemeer geheten, komt nog elke zondag bij elkaar in het kerkje aan de Voorstraat voor de woordverkondiging. Sinds 1999 beschikt de kerk over een eigen wijkgebouwtje, Het Kreekhuis. Dit gebouwtje wordt gebruikt voor verschillende kerkelijke activiteiten, zoals de kindernevendienst.

'Cultuur in het Kerkje'

Naast kerkelijke activiteiten wordt de kerk de laatste jaren ook gebruikt voor niet-kerkelijke activiteiten. Zo mogen sinds 2007 burgerlijke huwelijken worden voltrokken in het kerkje, iets waarvan door belangstellenden uit de verre omtrek gebruik van wordt gemaakt. Onder de naam 'Cultuur in het Kerkje', een initiatief van Jan en Corrie van de Velde en Sjaak Keijzer, worden sinds 2015 intieme concerten gegeven in het kerkje. Uitgangspunt is om ieder jaar maximaal vier optredens te organiseren in een zo breed mogelijk genre. Vorig jaar werd hiertoe officieel de Stichting Cultuur in het Kerkje in het leven geroepen.

Tijdens het open huis op zaterdag 28 september zijn diverse leden van de protestantse kerkgemeenschap present om bezoekers uitleg te geven over de historie van het kerkje.[l]