Rare vogels

In de herfst verschijnen traditioneel een heleboel sportbiografieën. Binnenkort die over de legendarische linksbuiten Piet Keizer, waarin ook ik herinneringen aan hem ophaal. Vlak voor Sinterklaas ligt het met veel bombarie aangekondigde 'Basta' op de markt, het roerige leven van Marco van Basten. Ik ben benieuwd of hij alles vertelt wat hij belooft.

Het boek dat de afgelopen tijd de meeste indruk op me maakte, is het door Yoeri van den Busken opgetekende levensverhaal van Piet Schrijvers. De 'Beer van De Meer', een uitgave van Edicola uit Deventer met aan het roer Aernoud Oosterholt, heb ik in sneltreinvaart uitgelezen. Geweldig, van begin tot einde. Schrijvers windt nergens doekjes om. Hij openbaart aan Alzheimer te lijden. Ik was bij de perspresentatie in Ermelo en raakte geëmotioneerd bij de aanblik van Piet. Hij herinnert zich steeds minder, wat gedachten oproept aan mijn demente geliefden vroeger en nu.

Ooit behoorde Piet tot mijn rolmodellen onder de keepers, net als Eddy Pieters Graafland van Feyenoord en PSV-er Jan van Beveren. Ik bewonderde de manier waarop Piet heerste in het strafschopgebied. Als ik bij het schoolvoetbal op doel stond, probeerde ik Piet na te bootsen. Daarin slaagde ik zelden. De ballen vlogen me om de oren. In mijn geboortedorp Stampersgat ging ik naar De Schutters. Gerrie Voeten heette de keeper. Zoon van de baas van de plaatselijke timmerfabriek, sportleraar van beroep. Iemand met uitstraling. Liep hij over het dorp, dan keek ik hem vol bewondering na. Af en toe zat ik bij RBC, indertijd tweede divisie. In de goal: Piet van Osta, later Adrie Bierstekers. Het papiertje met de handtekening van Van Osta is bij een verhuizing teloor geraakt.

Peter van der Merwe, drie jaar geleden overleden, was een 'beroemde' sluitpost van NAC. Vijf keer draafde hij op in het nationale keurkorps. Toen hij de sporthal in Sint Willebrord beheerde, sprak ik hem van tijd tot tijd. Over vroeger. Hij voelde zich wat miskend en bleef daar een beetje in hangen. "Keepers en linksbuitens zijn rare vogels", liet Piet Keizer zich ontvallen tegen mijn pa bij een bezoek aan Stampersgat. Zijn partner Angela knikte. Bovée senior, geen Ajax-aanhanger, bewonderde Schrijvers vanwege zijn branie. Ik beveel u het prachtige 'De Beer van De Meer' van harte aan.[l]