Herdenkingstentoonstelling bevrijding Kruisland

KRUISLAND - In het kader van Herdenking 75 jaar bevrijding wordt er in Steenbergen en in de kerkdorpen tal van evenementen en activiteiten ontplooid. Dit jaar is het zuiden 75 bevrijd van de Duitse overheersing. Voor Kruisland was dat 30 oktober 1944. Boven de grote rivieren moest men nog maanden wachten voor het zover was.

In het verleden heeft de Holle Roffel in Kruisland met exposities laten zien wat voor ellende en gevolgen een oorlog kan hebben voor iedereen. Ook nu weer gaan ze daar aandacht aan geven en dat houdt in dat er een expositie gehouden wordt over deze, voor velen verschrikkelijke periode. Deze wordt gehouden donderdag 17 oktober tot en met 1 december.

Tegenwoordig leeft men, vergeleken met vroeger, in een tijd van overvloed. Voor de jongeren is het haast niet voor te stellen dat men in en na de oorlog voor de eenvoudigste en noodzakelijkste artikelen, zoals levensmiddelen, bonnen moest hebben om dit aan te kunnen schaffen. Er was, zeker op het einde van de oorlog, overal gebrek aan en door het bonnen systeem probeerde men het weinige dat er was zo eerlijk mogelijk te verdelen. Vergeleken met sommige andere plaatsen is Kruisland er betrekkelijk goed van afgekomen. Pal voor dat Kruisland bevrijd werd vonden de Duitsers het echter nog nodig diverse gebouwen op te blazen, zoals de toren van de RK kerk en het volledig vernietigen van de Molen en de Prot. kerk. Bij de val van de toren van de RK kerk werd ook het huis links naast de kerk volledig verwoest. Ook de brug bij Gastelsveer was het doelwit. Verder werden diverse duikers, bruggen en het Bovensas onklaar gemaakt. De bevolking zelf beleefde die dagen een angstige tijd door de vele beschietingen die plaats vonden. Indirect en door ongelukken vonden er daardoor 9 personen de dood. Ook later nog, op 5 juli 1945, werd de in Kruisland geboren Mathieu Sep in Nijmegen bij het mijnenruimen gedood.

Door middel van unieke documenten, foto’s en originele kranten kan men zich een beeld vormen en het verloop volgen van deze moeilijke tijd. Ook te zien zijn verschillende foto’s van de optocht die vlak na de bevrijding gehouden werd.

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen, heeft zich bereid gevonden de expositie te openen. Dat zal gebeuren donderdag 17 oktober om 14.00 uur.

De tentoonstelling is verder geopend op 24, 27, 30 en 31 oktober en op 3, 9, 17, 21, 28 november en op zondag 1 december. Alle dagen van 14.00 tot 17.00 uur. Donateurs gratis.

Plaats van de expositie: De Holle Roffel, Markt 20, Kruisland. Verdere inl. 0167-532771.[l]