Wat speelt wit na 1.Lxg5 Dxg5?
Wat speelt wit na 1.Lxg5 Dxg5? Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Nieuwe koploper in clubkampioenschap BSV

STEENBERGEN - Afgelopen vrijdag werd bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV zowel voor het clubkampioenschap geschaakt als voor de Brabantse Beker. In het clubkampioenschap leidde dit tot een nieuwe koploper.

In het kampioenschap van BSV won drievoudig clubkampioen René Punt van koploper Peter de Moor. Door deze overwinning heeft René meteen de koppositie overgenomen van Peter. Verder won titelverdediger Erwin Kalle van Kees de Looff, Abdulhamid Hussein versloeg Pieter-Jan Demmers, Wesley Hopmans won van Bart van Kasteren, Levi Vriens won van Frans Hellemons, Bas van de Putte toonde zich te sterk voor Henk van Houten, Bert van der Linden won van Karen Galustjan, en Jan Haverhoek versloeg Piet Bruys.

Na drie speelronden staat René Punt op de eerste plaats, Erwin Kalle bezet de tweede positie, en Henry Groenveld staat derde. De volledige uitslag is na te lezen op de website van BSV, www.bozschaak.nl. Aanstaande vrijdag wordt ronde 4 gespeeld.

NBSB-Beker

In de strijd om de NBSB-beker B, voor teams van spelers met een sterkte t/m 1700, heeft BSV in de eerste ronde met 3-1 gewonnen van RSG. Robert Kunst, Ton van Vliet en Adry Goris-Schouwstra wonnen hun partij, Henry Groenveld verloor de zijne. Door deze overwinning is BSV door naar de volgende ronde.

Het BSV-team dat speelt in NBSB-beker A, voor teams van spelers met een sterkte hoger dan 1700, was deze eerste ronde vrij.

Schaakprobleem

Vorige week gaven we u het volgende probleem: Wit: Kg1, Td1, Tf1, Pe4, Lf3; pi: a2, b3, c4, e3, f2, g2 en h2. Zwart: Kg8, Td8, Tf8, Pc7, Pd7, Lg7; pi: a7, b7, c6, e5, f2, g3 en h2. De beste zet voor wit is 1. La3. De toren wordt aangevallen. Als zwart Te8 speelt, dan volgt Pd6 en gaat er minstens pion b7 verloren en blijft zwart achter met een slechte stelling. Daarom speelde zwart 1. …c5. Er volgde Pxc5 en weinige zetten later gaf zwart op.

Het nieuwe probleem staat in het diagram. Er zijn meerdere goede zetten voor wit. Wit kiest voor de verovering van een pion: 1. Lxg5. Hoe reageert wit als zwart deze loper slaat met 1… Dxg5?[l]